buitenland

Foto’s: Assad brengt de beste wensen over aan zijn soldaten

01 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Zo vaak laat de Syrische president Bashar al-Assad zich niet zien in het openbaar, dus zijn bezoek aan soldaten aan het Syrische front op Oudejaarsavond mag best opmerkelijk worden genoemd.

Het staatspersbureau SANA heeft foto’s verspreid van het zeldzame bezoek van Assad aan zijn manschappen in de hoofdstad Damascus in de oostelijke wijk Jobar, die al een hele poos in handen is van de tegenstanders van het bewind.

Oorlog

Assad bezocht de plek woensdagavond, sprak er met officieren en at samen met de soldaten aan de frontlinie. Op de staats-tv was te zien hoe hij de handen schudde van militairen en op een tank klom.

Assad sprak de soldaten toe en wenste dat het regeringsleger de oorlog dit nieuwe jaar winnend afsluit. Die burgeroorlog is nu vier jaar aan de gang en heeft al aan meer dan 200.000 mensen het leven gekost.

Assad wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van veel onschuldige burgers, bijvoorbeeld door gifgasaanvallen op woonwijken, maar waarvoor volgens de president geen enkel bewijs bestaat. Ook zijn tegenstanders, zoals de goed georganiseerde jihadistische groepen als Janhat Al-Nusra en Islamitische Staat (IS), en rebellen, plegen op grote schaal oorlogsmisdaden.

Boeman

Het Syrische regime was eerst de grote boeman in de ogen van veel westerse leiders – denk aan de beruchte ‘rode lijn’-uitspraak van de Amerikaanse president Barack Obama.

Maar nu vechten de Amerikanen en hun bondgenoten tegen dezelfde tegenstander als die van Assad: het terreurleger van IS, dat een aanzienlijk deel van het noorden van het Arabische land controleert.

Soms spreekt de Syrische president westerse media toe, zoals eind november vorig jaar in het Franse blad Paris Match. In een interview gaf hij te kennen ‘zijn best te doen voor Syrië’. ‘Wat er ook gebeurt, wij Syriërs zullen nooit accepteren dat ons land een speeltje in de handen van het westen wordt,’ zei hij.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.