‘Israël heeft alles gedaan om Palestijnse doden te voorkomen’

07 november 2014Leestijd: 2 minuten

De hoogste Amerikaanse generaal Martin Dempsey zegt dat Israël alles heeft gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen in de laatste ronde van geweld met de Palestijnen. Een Amerikaans team is zelfs naar Israël gegaan om van het leger te leren.

Dempsey zei op een forum tijdens het Carnegie Endowment for International Peace in New York dat Israël alles heeft gedaan om te voorkomen dat onschuldige burgers om het leven komen, meldt persbureau Reuters.

Burgerdoden

Dempsey zegt dat Israël aan een standaard wordt gehouden, en de vijand niet. Het is dan ook onvermijdelijk dat vooral Israël wordt gekritiseerd. Verder zei Dempsey dat de tunnels van Hamas, die Gaza met Israël verbinden, ‘een uitdaging’ waren voor de Israel Defense Force. ‘Maar ze hebben buitengewone dingen gedaan om het aantal burgerdoden te voorkomen.’

Dempsey noemde als voorbeeld het laten vallen van blaadjes waarop Israël aankondigde dat het doelwit zou worden aangevallen, en de zogeheten klop op de deur, die is ontwikkeld door het Israëlische leger. Daarbij wordt er eerst een lichte raket, die nauwelijks schade aanricht, op een huis afgevuurd. Bewoners moeten dit opvatten als waarschuwing.

‘Israël wil geen burgerslachtoffers. Het land wil het schieten van raketten vanuit de Gazastrook naar Israël stoppen,’ zei Dempsey in New York.

Drie maanden geleden heeft het Amerikaanse leger een team van officieren en functionarissen naar Israël gestuurd, om te zien wat zij kunnen leren van de laatste operatie zoals ‘het nemen van maatregelen om burgerslachtoffers te voorkomen en wat zij hebben gedaan met de tunnels’.

Waarschuwen

De hoogste generaal van de Verenigde Staten erkent de kritiek die Israël te verduren heeft gehad. Amnesy International kwam eerder deze week met een rapport waaruit zou blijken dat Israël doelwitten heeft aangevallen zonder van tevoren te waarschuwen.

Bij Operation Protective Edge kwamen meer dan 2.100 Palestijnen om het leven. Volgens Palestijnse autoriteiten gaat het in meer dan de helft van de gevallen om onschuldige burgers. Of dat zo is, moet nog blijken. De Palestijnen hebben vaker dodenaantallen overdreven.

Bovendien is het in veel gevallen onduidelijk of iemand een gewone burger is, of een terrorist van Hamas.