Hamas probeert doel te bereiken ten koste van Palestijnse burgers

08 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Het vernietigen van de staat Israël is een met trots uitgedragen ideaal van Hamas. Dat doel probeert de terreurbeweging te bereiken ten koste van burgers.

Mufeed al-Hasayneh, de Palestijnse minister van Publieke werken in Gaza, had de schadecijfers dinsdag meteen paraat, toen er eindelijk een einde kwam aan de beschietingen tussen Israël en Gaza.

Het Israëlische offensief zou de afgelopen weken voor zeker 5 miljard dollar aan verwoestingen hebben aangericht. Tienduizenden huizen zijn in puin, 70 procent van de waterbronnen in de door Hamas-bestuurde enclave is vernietigd, 10 belangrijke stroomnetwerken zijn kapot waardoor duizenden Palestijnen in het donker leven, aldus de Hamas-minister.

Adempauze

En dan zijn er, volgens de Palestijnen, ook nog eens 1.875 doden door de Israëlische aanvallen. Een ‘humanitaire adempauze’ van 72 uur, zoals het staakt-het-vuren werd genoemd, had niet veel later moeten komen, zou je dan als Palestijn denken.

Bovendien toonde Israël zich bereid om de gevechten nog langer op te schorten zodat er kan worden onderhandeld.

‘Lange oorlog’

Kort voordat 72 uur vanochtend om waren, vlogen echter alweer raketten vanuit Gaza naar Israël. En na het verstrijken kwamen daar volgens Israël nog eens 18 projectielen bij.

‘We zijn klaar voor een lange oorlog,’ zo verklaarde een Hamas-woordvoerder vanochtend, toen hem werd gevraagd waarom de Palestijnse terreurorganisatie de wapenstilstand niet wil verlengen.

Tenzij Israël aan de eisen van Hamas voldoet (namelijk een onmiddellijk einde aan de grensblokkade van Gaza), zal Hamas niet akkoord gaan met een verlenging van het staakt-het-vuren.

Dat Hamas bestaat om de staat Israël te vernietigen, is geen geheim, maar een met trots uitgedragen ideaal dat Hamas ten koste van de honderdduizenden Palestijnse burgers dagelijks probeert te verwezenlijken.