buitenland

Wie zijn Palestijnse slachtoffers: burgers of terroristen?

08 augustus 2014Leestijd: 3 minuten

Nu het geweld tussen Israël en Hamas opnieuw is opgelaaid na een 72 uur durend staakt-het-vuren vallen er opnieuw slachtoffers. Volgens Palestijnse autoriteiten zijn al ruim 1.800 Palestijnen om het leven gekomen.

Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat de meeste van deze slachtoffers onschuldige burgers zijn. Maar klopt dit wel?

Vertrouwen

Laten we voorop stellen dat iedere onschuldige burger die om het leven komt door dit conflict, er een teveel is. Desondanks is het belangrijk om de cijfers van het ministerie, dat wordt geleid door Hamas, niet zomaar te vertrouwen.

UNWRA, een organisatie van de Verenigde Naties actief in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, hanteert ongeveer hetzelfde cijfer als het ministerie. Hamas maakt geen onderscheid tussen burgers of terroristen die om het leven komen, de Verenigde Naties (VN) doen dat wel.

Volgens de VN zijn van de 1.814 gedode burgers, tot 6 augustus, 72 procent burgers. Dat lijkt onwaarschijnlijk, voor wie de cijfers analyseert.

Piek

Aangezien het vooral mannen zijn die vechten voor organisaties als Hamas of de Islamitische Jihad is de kans het grootst dat zij om het leven komen bij gerichte bombardementen van het Israëlische leger.

Uit een analyse van het Amerikaanse weekblad Time blijkt dat er een opmerkelijke piek zit in het aantal doden onder mannen. Van de slachtoffers is 44 procent een man tussen de 17 en 30 jaar. Dit terwijl deze groep maar 10 procent uitmaakt van alle burgers in Gaza (1,7 miljoen).

Dat percentage stijgt bij het uitbreiden van de leeftijdsgroep: van de slachtoffers is 57 procent een man tussen de 17 en 39 jaar.

Ook The New York Times komt tot ongeveer dezelfde conclusie op basis van een analyse van 1.431 namen: van de doden is 34 procent een man tussen de 20 en 29 jaar, terwijl zij maar 9 procent uitmaken van de bevolking.

Ter vergelijking: het aantal vrouwen en kinderen onder de vijftien jaar is met 33 procent van de slachtoffers ondervertegenwoordigd aangezien zij 71 procent uitmaken van de bevolking in Gaza. Dat blijkt ook uit deze lijst van Al Jazeera, met namen en leeftijden van slachtoffers.

Hoger

Als Israël daadwerkelijk lukraak doelen zou beschieten, zoals Hamas zegt, zou het aantal vrouwen en kinderen dat is omgekomen een stuk hoger liggen.

Bovendien staat niet bij alle slachtoffers vast dat ze om het leven zijn gekomen door Israëlische bombardementen. Raketbeschietingen door terroristen in Gaza gaan regelmatig mis en ook daarbij kunnen slachtoffers zijn gevallen.

Van veel doden die aankomen in het ziekenhuis is het onduidelijk of het burgers zijn of terroristen. Leden van Hamas dragen vaak gewoon burgerkleding, zodat niet duidelijk is dat zij terroristen zijn. Bovendien waarschuwen zij burgers dat zij terroristen nooit kenbaar mogen maken.

Er is nog veel onduidelijkheid over het precieze aantal doden dat is gevallen tijdens Operation Protective Edge, omdat niet alle lichamen zijn geborgen. Dat wordt nu het geweld weer is hervat, alleen maar lastiger.

Cijfer

Het is ook belangrijk om terug te kijken naar Operation Cast Lead in 2009. Toen zei Hamas in eerste instantie ook dat de meeste slachtoffers burgers waren, en dat er 236 terroristen waren gedood.

Later, toen de media-aandacht was afgenomen, gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken van Hamas toe dat zeker 600 tot 700 slachtoffers terroristen waren, een getal dichterbij het Israëlische cijfer van 709.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.