buitenland

Zo ging Hamas de afgelopen weken te werk in Gaza

06 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Nu het bestand tussen Israël en Hamas al meer dan 24 uur standhoudt, ontdekken steeds meer journalisten vanuit welke gebieden Hamas raketten afschiet op Israël. Hamas schroomt er niet voor om raketten af te vuren in de buurt van VN-gebouwen.

Israël zegt al langer dat de terreurorganisatie raketten afvuurt vanuit dichtbevolkte gebieden en in de buurt van scholen en ziekenhuizen.

Als het Israëlische leger terugschiet, komen er burgers om het leven. Ook kunnen Palestijnse burgers om het leven komen als het afschieten van de raket niet goed verloopt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

France 24

Uit een reportage van de zender France 24 blijkt dat Hamas raketten afschiet, zo’n 50 meter van een hotel waar veel buitenlandse journalisten in Gaza verblijven. De raketlanceerinstallatie staat bovendien op 100 meter van een gebouw van de Verenigde Naties.

De correspondent van France 24 werd enkele dagen voor de wapenstilstand al opgeschrikt door een raket die plotseling in de buurt werd afgevuurd toen hij live in de uitzending zat.

Journalisten in Gaza filmen de terroristen van Hamas nauwelijks, omdat dat gevaarlijk is. De kans is groot dat Israël snel terugschiet en leden van Hamas bedreigen journalisten soms.

NDTV

Vlak voor het staakt-het-vuren dinsdag om 07.00 uur begon, schoot Hamas nog tientallen raketten af op Israël. Deze zender uit New Delhi ontdekte dat vlakbij het hotel waar de journalisten verbleven en raketlanceersysteem werd opgezet, onder een blauwe tent.

In de uren voor het staakt-het-vuren van start ging, zag de correspondent dat er raketten werden afgevuurd. De zender publiceert de beelden nu de journalisten de Gazastrook hebben verlaten, omdat Hamas het journalisten vaak niet in dank afneemt als de terroristen worden gefilmd.

Bekijk de video hier:

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.