Amerikaanse media claimen dood van deze Franse bommenmaker

06 november 2014Leestijd: 2 minuten

Een Amerikaanse drone heeft waarschijnlijk een einde gemaakt aan het leven van een Franse jihadist, een bommenmaker voor Al-Qa’ida in Syrië.

Dat melden verschillende Amerikaanse media donderdag op basis van informatie van een Amerikaanse overheidsfunctionaris. De aanval had plaats vlak bij de plaats Idlib, in het noordwesten van Syrië.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Mysterie

De jihadist, David Drugeon (25), maakte volgens CNN deel uit van de radicaalislamitische groep Khorasan. De beweging zou mogelijk nog gevaarlijker zijn dan Islamitische Staat (IS) en grote bedreiging zijn voor het Westen, al is er nog altijd maar weinig bekend over deze mysterieuze organisatie.

Drugeon geldt als een belangrijk figuur binnen de Khorasan-beweging. Hij werd geboren in de Franse regio Bretagne uit een gezin waarvan de vader buschauffeur was en de moeder een secretaresse én toegewijd katholiek, weet L’Express. Hij bekeerde zich op jonge leeftijd tot de Islam.

Explosieven

Voordat hij zich aansloot bij jihadisten in Syrië verbleef hij enige tijd met Al-Qa’ida-leden in de tribale regio’s van Pakistan, meldden bronnen bij de Franse overheid. De Fransman zou al eerder doelwit zijn geweest van Amerikaanse bombardementen, toen er eind september raketten werden afgevuurd op Khorasan.

De bommenmaker geldt als zeer gevaarlijk: hij zou van plan zijn om met geavanceerde explosieven de veiligheidscontroles op vliegvelden te omzeilen, bijvoorbeeld door bommen te verstoppen in elektronische apparaten en kleding te ‘dippen’ in explosief materiaal. De Franse jihadist zou adviezen hebben gekregen van een beruchte bommenmaker uit Jemen, Ibrahim al Asiri, die daar actief is voor de lokale Al-Qa’ida-tak.

Grensovergang

Begin deze week werd bekend dat Washington aan het bekijken is of de militaire campagne boven Syrië moet worden uitgebreid. Daarbij zouden ook andere bewegingen dan IS het doelwit moeten worden van luchtaanvallen.

De Amerikaanse regering maakt zich ernstige zorgen over de laatste ontwikkelingen. Naast IS, die nog altijd geen beslissende slag is toegebracht bij Kobani, stoomt ook Jabhat al-Nusra op in Syrië. Die radicaalislamitische beweging heeft banden met Al-Qa’ida.

Extremisten lieten maandag weten niet ver van de Bab al-Hawa-grensovergang te staan bij de Turkse grens in het noordwesten van het Arabische land. Mochten zij die grensovergang in handen krijgen, zou dat een groot probleem zijn voor de Amerikanen. Bab al-Hawa is een van de openingen waardoor het ‘gematigde’ Vrije Syrische Leger wapens en hulpgoederen krijgt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.