Waarom het ‘paraplu-protest’ in Hongkong toch weer oplaait

10 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Opnieuw zijn duizenden betogers in de Chinese stedelijke regio weer de straat opgegaan, terwijl het er begin deze week juist op leek dat het protest als een nachtkaarsje uitging.

De laatste dagen waren er nog maar enkele honderden demonstranten op straat. Maar de studenten, die de motor zijn achter wegblokkades en zitacties in het financiële district, hebben nieuwe energie gekregen, meldt BBC.

Ondermijning

Dat komt vooral omdat het bestuur van de voormalige Britse kolonie gesprekken met studentenleiders heeft geannuleerd. De bestuurders denken dat de gesprekken toch maar weinig zullen uithalen.

Kabinets-secretaris Carrie Lam, na Leung Chun-ying de belangrijkste bestuurder van de stedelijke regio, zei donderdag dat het overleg ernstig is ondermijnd door uitlatingen van de studentenleiders.

Die zouden hebben opgeroepen om het gebied bij het regeringscentrum bezet te houden, niet te ontruimen en de protesten zelfs te doen oplaaien.

Dialoog

Haar vrees werd bewaarheid: na het einde van de dialoog riep Joshua Wong, de 17-jarige voorman van de studentenbeweging, zijn aanhangers op om de wegen opnieuw te bezetten. ‘En zet jullie tenten weer op, zodat we kunnen laten zien dat we vastberaden zijn om onze bezettingsacties lang vol te houden,’ zei hij.

De hoge opkomst vandaag zou ook zijn veroorzaakt doordat mensen die doordeweeks niet kunnen – bijvoorbeeld omdat ze werken – zich in hun vrije tijd aansluiten bij de protesten.

Spanning

In Hongkong wordt sinds twee weken flink gedemonstreerd. Actievoerders bezetten hoofdwegen in de stad. De betogers willen meer democratie: het door Peking benoemde stadsbestuur moet opstappen en er moeten nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Ze willen hun leiders in 2017 zelf kiezen, in plaats van dat dit voor hen wordt bepaald. Volgens China is het vrijelijk uitbrengen van een stem gewoon mogelijk, maar dan wel op kandidaten die door de autoriteiten zijn goedgekeurd. Het protest was aanvankelijk alleen van studenten, maar sloeg over naar andere bevolkingsgroepen.

Pogingen van de politie om de bezetting te beëindigen, onder andere met traangas, zijn op niets uitgelopen. Dat de acties nu weer oplaaien, betekent ook dat de spanning verder oploopt. Want hoe lang zal het bestuur van Hongkong – en nog belangrijker de Chinese regering – deze, in hun ogen, ‘illegale bezettingen’ toestaan?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.