Spanningen in Jeruzalem na aanslag: derde intifada?

23 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Een dag na de aanslag in Jeruzalem waarbij een drie maanden oude baby om het leven kwam, is het nog steeds onrustig in de stad. De man die met zijn auto inreed op een groep burgers wordt door Hamas en de Islamic Jihad als held bestempeld.

‘De aanval in Jeruzalem is een heldendaad en een natuurlijke reactie op de misdaad van de bezetting van ons volk en onze heiligdommen,’ zegt Hamas-woordvoerder Mushir al-Masri.

Verwondingen

Een 21-jarige Palestijnse man reed woensdag in op een tramhalte in Jeruzalem. De man probeerde te vluchten, maar werd door veiligheidsdiensten neergeschoten. In het ziekenhuis overleed hij aan zijn verwondingen.

De jongeman heeft eerder vastgezeten vanwege ‘terroristische activiteiten’. Zijn oom is Muhi al-Din Sharif, een bommenmaker voor Hamas die door Israël om het leven zou zijn gebracht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Hamas waarschuwde dat de ontwikkelingen in Jeruzalem aanleiding kunnen zijn voor de volgende ‘Palestijnse intifada in Jeruzalem’, meldt The Jerusalem Post.

De Islamic Jihad zegt dat de aanslag het gevolg is van het handelen van Israël. ‘Er is zionistische agressie tegen al onze mensen, en nu heeft het verzet gereageerd. Dit is hun natuurlijk recht.’ Het is niet meer dan een ‘sterke reacties op de Israëlische bezetting’. Ook Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, spreekt op Facebook lovend over de aanslagpleger.

Onrustig

Het is al langer onrustig in Jeruzalem. Israëlische veiligheidsdiensten en trams worden bekogeld door Palestijnen met stenen. Premier Benjamin Netanyahu heeft daarom honderdvijftig extra agenten gestuurd naar Palestijnse wijken in de stad, waar al maanden veel geweld is. Ook heeft hij bevolen dat de politie meer aanwezig moet zijn.

Woensdagavond werd het onrustig in de wijk Silwan, waar vooral Palestijnen wonen. Inwoners van de wijk gooiden met stenen en brandbommen naar de politie.

Netanyahu heeft gezegd dat Abbas ook verantwoordelijk is voor de aanslag, omdat hij zou aanzetten tot geweld. Het is nog maar de vraag wat voor gevolg de aanslag en de spanning die dat oplevert, zal hebben op de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen.

De twee partijen werden het na de laatste geweldronde van afgelopen zomer eens over een wapenstilstand. Het was de bedoeling dat vertegenwoordigers weer met elkaar in gesprek gaan om het eens te worden over een meer permanente vorm van vrede.

Saeb Erekat, hoofdonderhandelaar namens de Palestijnen, zegt dat Netanyahu met zijn uithaal richting Abbas ‘vrede de rug toekeert’. ‘Hij noemt de situatie in Oost-Jeruzalem “ontoelaatbaar” zonder de provocaties van zijn regering te noemen, die voor deze situatie hebben gezorgd.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.