Ook David Cameron niet blij met Europese naheffing

24 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Britse premier David Cameron (48) weigert een Europese naheffing van ruim 2,1 miljard euro te betalen. Dat verklaarde hij vrijdag in Brussel na afloop van een Europese top over klimaatverandering.

‘Ik ben boos om de plotselinge presentatie van een rekening van 2 miljard euro,’ stelde Cameron. ‘Het is een schandalige manier van doen en ik weiger op 1 december te betalen.’ Hij zei dat hij de top had onderbroken om de ‘onrechtvaardige’ en ‘onacceptabele’ naheffing aan te kaarten.

Eenvijfde

En de boosheid van Cameron is wel te verklaren. De Europese Commissie liet de premier van Groot-Brittannië op 17 oktober weten dat zijn land tot 1 december de tijd heeft om een naheffing van 2,1 miljard euro te betalen; dat is eenvijfde van de jaarlijkse bijdrage van Groot-Brittannië aan de Europese Unie (EU).

De naheffing komt in een tijd waarin Cameron en zijn partij in eigen land onder druk staan van de euro-sceptische UK Independence Party. Deze partij wil dat Groot-Brittannië minder meegaand is met de EU. Cameron heeft eerder al gezegd dat hij groot belang hecht aan het beperken van het EU-budget, omdat in tijden van bezuiniging ook Brussel zou moeten inboeten.

Daarnaast is Cameron in gevecht met Brussel, en andere EU-landen, over de vrijheid van immigratie binnen de EU. Nu blijkt dat Groot-Brittannië extra geld dient af te dragen, terwijl Frankrijk en Duitsland geld toe krijgen, zullen de spanningen binnen de EU alleen maar toenemen. Zeker nu blijkt dat Frankrijk een begrotingstekort verwacht te boeken dat met 4,3 procent groter is dan de Europese 3-procentnorm.

Dodelijk wapen

De Britse premier is erin geslaagd om een ‘noodbijeenkomst’ te organiseren voor de ministers van Financiën van de EU-lidstaten. In de bijeenkomst zal de herberekening van de bijdrage van de verschillende lidstaten ter discussie staan.

Eurostat – het agentschap van Statistiek van de EU – kwam tot de naheffing door gebruik te maken van ‘nieuwe rekenmethoden‘. Het agentschap keek daarbij naar het bruto nationaal product van de verschillende EU-lidstaten sinds 1995, en met name naar elementen van de zwarte markt die voorheen nooit in ogenschouw waren genomen, zoals de drugs- en seksindustrie. Het gevolg hiervan is dat landen waarin deze elementen relatief sterk aanwezig zijn, zoals Groot-Brittannië en Nederland, extra moeten bijdragen aan de EU.

Behalve de Britten moeten ook Nederland en Italië extra betalen. Cameron zei dat zijn Italiaanse collega Matteo Renzi zou hebben gezegd dat het bij de naheffing niet om een getal gaat maar om ‘een dodelijk wapen’. ‘En ik ben het daar volledig mee eens,’ aldus de Britse premier.

Cameron zou donderdag met premier Mark Rutte hebben gepraat over de naheffingskwestie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.