IS rukt verder op in Anbar na verovering militaire basis

14 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

IS heeft een strategisch gelegen militaire basis veroverd in Anbar, de grootste provincie van Irak. De angst bestaat dat het hele gebied binnenkort in handen van de terreurbeweging valt.

Om Kobani, de Koerdische stad in het noorden van Syrië, wordt nog altijd felle strijd geleverd. Koerdische troepen proberen het IS-terreurleger te verdrijven, waarbij zij worden geholpen door Amerikaanse luchtaanvallen. Daarbij lijkt IS wat terrein te verliezen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat IS sinds vrijdag geen vooruitgang meer heeft geboekt in de strijd om de Noord-Syrische stad. De beweging zou daarom versterkingen sturen. Dankzij de bombardementen konden de Koerden een strategisch gelegen heuvel op 7 kilometer van de grensstad heroveren.

Basis

Maar in Anbar, een uitgestrekte provincie in het westen van Irak, is IS nog altijd aan een opmars bezig. Dinsdag werd bekend dat IS een strategisch belangrijke militaire basis heeft ingenomen, nadat het Iraakse leger in allerijl was gevlucht van de plek nabij de stad Hit, meldt CNN.

De basis was een van de laatste militaire posten van de sjiitische regering in Anbar, een provincie die gedomineerd wordt door soennieten. Het is verder ook een belangrijke controlepost langs wegen die het gebied doorkruisen.

Straal

IS heeft momenteel ongeveer 80 procent van Anbar in handen. Regionale bestuurders smeken de Amerikanen om meer luchtsteun en sommigen vragen zelfs om grondtroepen.

De angst bestaat namelijk dat de hele provincie wordt ingenomen door de extremisten. Maandag kwam IS al binnen een straal van 25 kilometer van het vliegveld van Bagdad, vertelden Amerikaanse autoriteiten in de regio aan CNN.

De afgelopen tijd heeft IS een aantal keer mortieraanvallen uitgevoerd op de hoofdstad. Ook waren er aanslagen in wijken waar veel sjiieten wonen. Maandag ontploften er meerdere bommen. Tientallen mensen kwamen om het leven. Of IS die aanslagen ook daadwerkelijk heeft uitgevoerd, is niet bekend.

Kobani

In de stad Kobani bij de Turks-Syrische grens, wordt er nog altijd flinke strijd geleverd tussen de Koerdische troepen en IS. Als Kobani compleet in handen zou vallen van IS, zouden de terroristen vrij spel hebben over drie verschillende grensposten tussen Syrië en Turkije. Het zou een grensgebied van ongeveer 60 kilometer beslaan.

Intussen gaan de luchtaanvallen van de door de Amerikanen geleide anti-IS-coalitie door. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie hebben gevechtsvliegtuigen ten zuiden van Kobani een aantal IS posten geraakt. Ook vielen er maandag bommen ten noordwesten van de Syrische stad Raqqa – het bolwerk van de extremisten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.