buitenland

Wordt Alan Henning wel gered uit handen van IS?

15 september 2014Leestijd: 2 minuten

Britse veiligheidsdiensten zijn bezig met een operatie om te achterhalen waar in Syrië de 47-jarige Alan Henning precies is. IS dreigt in de laatste onthoofdingsvideo, waarin David Haines om het leven is gebracht, Henning ook te vermoorden.

Speciale elitetroepen en inlichtingendiensten zijn bezig om de locatie van Henning te achterhalen. Mogelijk gaan zij een reddingsoperatie ondernemen.

Drones

Henning zou worden vastgehouden in de buurt van Raqqa, een stad in het noorden van Syrië die IS ziet als de hoofdstad van het kalifaat. Enkele uren nadat de video van de onthoofding van Haines werd verspreid, zouden de Britten drones naar Irak hebben gestuurd, meldt The Daily Mail.

Deze onbemande vliegtuigen kunnen worden gebruikt om gerichte aanvallen uit te voeren. Of de drones daadwerkelijk worden ingezet, is niet bekend.

Alan Henning is een taxichauffeur uit Manchester, die tijd vrij nam van zijn werk om ontheemde Syriërs te helpen. Daarvoor zamelde hij samen met vrienden en familie geld en spullen in. Deze nam Henning mee toen hij in december met de organisatie Aid 4 Syria naar het door oorlog verscheurde land afreisde.

Kinderen

Op 26 december vorig jaar zou Henning zijn ontvoerd door een organisatie, die gelieerd is aan IS, in de buurt van de Turkse grens. Vrienden van Henning zeggen tegen The Telegraph dat de taxichauffeur was geraakt door het lot van kinderen in Syrië.

Hij zou in totaal zes maanden in Syrië blijven, maar de vader van twee kinderen werd al drie dagen na aankomst gevangengenomen. Tijdens zijn gevangenschap zou hij goed zijn behandeld omdat Henning in Syrië was voor humanitaire hulpverlening.

Toch dreigt de man die te zien is in drie onthoofdingsvideo’s die door IS zijn verspreid, Henning te vermoorden. ‘Jihadi John’, zoals hij in de Britse media wordt genoemd, is volgens ex-gijzelaars een van drie Britten die zich bezighouden met de gevangenen.

Hij zou de meest intelligente zijn van de drie, en onderhoudt het contact met de familieleden van gijzelaars. Inlichtingendiensten zouden de identiteit van de man hebben achterhaald, maar deze is niet vrijgegeven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.