buitenland

VN: dit zijn de misdaden van IS-terroristen in Irak

25 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

IS-terroristen maken zich schuldig aan systematische schendingen van de mensenrechten. De Verenigde Naties (VN) publiceerden maandag een lijst met misdaden van IS. En die lijst is lang.

Op de lijst met misdaden staan onder meer doelgerichte en systematische moorden, gedwongen bekeringen, ontvoeringen, onthoofdingen, mensenhandel, slavernij, verkrachtingen, vernietiging van cultureel en religieus erfgoed en innemen van volledige steden en dorpen.

Minderheden

De misdaden zijn vooral gericht tegen etnische en/of religieuze minderheden, zoals christenen, Jezidi’s, Shabakken, Turkmenen, Kaka’s en Sabanen.

‘Ze vallen op een systematische manier mannen, vrouwen en kinderen aan op basis van hun etnische, religieuze of sektarische voorkeur en voeren op meedogenloze wijze een religieuze en etnische zuivering door in de gebieden die ze controleren,’ zegt VN-Hoge Commissaris voor de mensenrechten Navi Pillay.

Jezidi’s

De commissaris noemt de ‘gruwelijke’ moord op honderden Jezidi’s begin Augustus in en rond Tal Afar en Mosul. Minderheden die zich tot de islam bekeerden, worden door gewapende terroristen gevangen gehouden. Wie weigert, wacht de kogel of het zwaard.

Volgens Pillay vechten op dit moment meerdere volken tegen de IS-militanten. Zo wordt het stadje Amerli, waar veel Turkmenen wonen, al geruime tijd door IS belegerd. Daarnaast zijn er vele duizenden minderheden op de vlucht geslagen. Zij kunnen vaak niet terug naar huis omdat hier nu IS-terroristen de dienst uitmaken.

Grijp in!

De VN herhaalt de eerder geuite oproep aan Irak en de internationale gemeenschap om de terreur te stoppen.

‘Irak, Koerdistan en de internationale gemeenschap moeten alle mogelijke maatregelen nemen en geen enkele moeite schuwen om de etnische en religieuze minderheden, die al zo kwetsbaar zijn, te beschermen en er zorg voor te dragen dat zij weer terug kunnen keren naar de plekken waar ze veilig en waardig kunnen zijn,’ zei Pillay.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.