buitenland

James Foley werd voor onthoofding nog flink gemarteld

29 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse journalist James Foley, die vorige week werd onthoofd door de Islamitische Staat (IS), heeft tijdens zijn gevangenschap martelingen moeten doorstaan. De terroristen onderwierpen hem aan ‘waterboarding’.

Dat melden bronnen die de gegijzelde journalist van dichtbij hebben meegemaakt aan The Washington Post. Volgens een Franse journalist die met Foley gevangen zat, werd de Amerikaan extra gemarteld omdat zijn broer bij de Amerikaanse luchtmacht werkt.

Zo zou IS ook een aantal keer hebben gedaan alsof ze Foley zouden executeren, terwijl ze dat aanvankelijk niet van plan waren.

Lap stof

Ook drie andere gevangenen zijn meerdere keren gemarteld. Zij zouden allen tijdens het begin van hun gevangenschap zijn gewaterboard in de Syrische stad Raqqaa, dat geldt als een bolwerk van de terroristen.

Bij deze martelmethode moeten gevangenen op hun rug liggen met een lap stof over hun gezicht. Daarover wordt water gegoten waardoor ze het gevoel hebben dat ze verdrinken. Een ooggetuige zegt dat de terroristen precies wisten hoe zij de martelmethode moesten uitvoeren.

Lot

De video van de brute moord op Foley werd vorige week gepubliceerd op internet. Aan het eind van de video was nog een man te zien, ook een Amerikaan.

Het gaat om journalist Steven Joel Sotloff. De IS-terrorist zegt dat het lot van ‘deze Amerikaanse burger’ afhangt van ‘de volgende beslissing’ van de Amerikaanse president Barack Obama. Naast Sotloff heeft IS nog twee anderen in handen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.