buitenland

Britse geheime dienst weet wie beul van James Foley is

24 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

De Britse veiligheidsdiensten weten wie de Amerikaanse fotojournalist James Foley heeft vermoord. De identiteit van de Britse terrorist is vastgesteld.

Dat melden hoge regeringsbronnen aan de krant The Sunday Times. Wat de naam is van de terrorist van de Islamitische Staat (IS), willen de bronnen niet prijsgeven.

Britse media vermoeden dat achter de man met de bivakmuts en een overduidelijk Londens accent ‘jihadist John’ schuilgaat. Maar wie hij dan precies is, daarover verschillen diverse media van mening.

Rapper

Volgens tabloid The Sun gaat het om de 23-jarige rapper en voormalige dj uit Londen, Abdel-Majed Abdel Bary, bijgenaamd ‘John’. De hiphopper zou op het beruchte onthoofdingsfilmpje dat deze week verscheen de keel van Foley hebben doorgesneden.

Dat Bary actief is in Syrië staat vrijwel vast. Op sociale media heeft de ‘hip hop-jihadist’ meerdere keren foto’s geplaatst waarop hij te zien is met slachtoffers van zijn terreurdaden. The Sun heeft bekenden van Bary gesproken die zijn stem en ogen op de video zouden hebben herkend.

Hij komt uit een radicaalislamitische familie: hij is de zoon van een in Egypte geboren terrorist die in New York vastzit, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de bloedige aanslagen op Amerikaanse doelen in Tanzania en Kenia in 1998.

Bary zou zijn geradicaliseerd na intensief contact met Anjem Choudary, een salafistische haatprediker, schrijft Daily Mail. Diezelfde Choudary was twee jaar geleden nog op de Dam om samen met Sharia4Holland onder anderen PVV-leider Geert Wilders met de dood te bedreigen. De Sharia4Holland-voorman kreeg een boete van 750 euro.

Hacker

Maar er zijn ook andere ‘kandidaten’. De 20-jarige hacker Junaid Hussain, of Abu Hussain al-Britani bijvoorbeeld. Hij wordt door The Daily Mail genoemd als mogelijke dader.

De jonge man uit Birmingham richtte zich in het verleden op het saboteren van Britse banken door hun informatiesystemen te hacken. Ook de naam van zijn stadgenoot Abu Abdullah al-Britani wordt genoemd. Hij werd in 2012 veroordeeld wegens het stelen van persoonlijke informatie van Tony Blair. Dat deze mannen in Syrië zijn, is wel zeker.

Zoektocht

Niet alleen de veiligheidsdiensten doen hun uiterste best om meer te weten komen over de onthoofding en wie erachter zit. Ook particulieren doen actief mee aan de zoektocht.

Zo is er Eliot Higgins, een foto- en videoanalist die zich heeft gespecialiseerd in Syrië. Hij onderzocht het vijf minuten durende onthoofdingsfilmpje grondig en zegt op basis daarvan te kunnen concluderen op welke plek de executie plaatshad, meldt The Telegraph vandaag.

Volgens hem was dat op een heuvel nabij Raqqa, een stad in Syrië die wordt gecontroleerd door IS en geldt als hart van het zelfverklaarde kalifaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.