buitenland

WHO wil meer geld in strijd tegen malaria

13 december 2016Leestijd: 1 minuut

LONDEN (ANP/RTR) – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet de financieringstekorten en kwetsbare zorgsystemen als de grootste obstakels in de strijd tegen malaria. Dat zei de organisatie dinsdag bij het de presentatie van het jaarrapport.

De WHO liet weten dat het steeds moeilijker wordt om een constante en afdoende bron van financiering te bereiken voor het aanpakken van de dodelijke muggenziekte. Nadat in 2000 de investeringen in malariabestrijding flink omhoog zijn gegaan is sinds 2010 de wereldwijde investering blijven steken rond de 2,9 miljard dollar.

In 2015 zijn 429.000 mensen in Afrika overleden aan de gevolgen van malaria. Een afname van 62 procent ten opzichte van 2000. ,,Toch overlijdt er nog elke twee minuten een kind aan malaria”, aldus Richard Cibulskis van de WHO, die gaat over de aanpak van malaria. ,,Tegelijkertijd is de financiering voor malaria gestagneerd.”

Wereldgezondheidsspecialisten stellen dat voor 2016 3,8 miljard dollar nodig is om de progressie in de strijd tegen malaria voort te zetten. Ieder jaar zou de investeringen moeten oplopen om tot 6,4 miljard dollar in 2020 te komen.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn de grootste financiers. In 2015 waren ze verantwoordelijk voor respectievelijk 35 en 16 procent van de 2,9 miljard dollar geïnvesteerd in de strijd tegen malaria.

De WHO maakt zich ook zorgen over cijfers in het gebruik van malariapreventie zoals klamboes en spraymiddelen. In 2015 gebruikte 43 procent van de bevolking in Afrika ten zuiden van de Sahara deze middelen niet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.