buitenland

Branstad wordt Trumps man in Peking

07 december 2016Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP/RTR) – Terry Branstad wordt in januari onder de nieuwe president Trump ambassadeur in China. De zeventigjarige politicus is gouverneur van de staat Iowa, een functie die hij sinds 2013 vervult en ook al tussen 1983 en 1999 uitoefende.

Trumps zogenoemd transitieteam, dat de overgang naar het presidentschap voorbereidt, maakte de benoeming woensdag bekend.

Branstad krijgt geen gemakkelijke taak in Peking. Trump kreeg namelijk vorige week al ruzie met China omdat hij een telefoongesprek voerde met de president van Taiwan. Dat ligt in Peking bijzonder gevoelig, omdat de eilandstaat wordt beschouwd als onderdeel van de Volksrepubliek China.

De Verenigde Staten verbraken in de jaren zeventig de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en zochten juist toenadering tot China. Peking diende afgelopen week een protest in Washington over de handelwijze van Trump in.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.