buitenland

Dodental orkaan Matthew blijft oplopen

08 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

CHANTAL (ANP) – Het aantal doden in Haïti door orkaan Matthew is volgens lokale autoriteiten opgelopen tot 877. Inmiddels is duidelijk dat in afgelegen dorpen zeker 175 mensen om het leven zijn gekomen.

De ravage door de storm is enorm. Tienduizenden Haïtianen zijn dakloos geworden en op sommige plaatsten is cholera uitgebroken. Volgens de autoriteiten zitten nog ruim 61.000 mensen in opvangcentra.

Klinieken op het platteland hebben de handen vol aan gewonden die soms al dagen rondlopen met gebroken botten of ander letsel. Doordat wegen onder water zijn gelopen, hebben hulpverleners grote moeite sommige plaatsen te bereiken. Telefoonverkeer is onmogelijk.

Evacuaties

Inwoners zijn daardoor vooral op elkaar aangewezen voor hulp. ,,Mijn huis was niet verwoest, dus ik vang mensen op. Het is net een tijdelijk opvangcentrum”, zegt Bellony Amazan uit de plaats Cavaillon, waar zeker twaalf doden te betreuren zijn. De burgemeester van de agrarische gemeente Chantal meldde 86 dodelijke slachtoffers. De meesten kwamen om doordat hun huis instortte, al dan niet door omgewaaide bomen. Twintig mensen worden nog vermist.

Matthew zorgde al voor grootschalige evacuaties is Florida en is nu langs de Amerikaanse kust via Georgië op weg naar South – en North Carolina. Hij is wat in kracht afgenomen maar het gevaar van overstromingen door hevige regenval en hoge golven is zeker niet geweken.

In Florida kwamen twee mensen om door vallende bomen, een ouder echtpaar overleed door koolmonoxidevergiftiging te wijten aan defect aggregaat in hun garage. De materiële schade in de dorpen en steden lijkt mee te vallen maar kan door de wateroverlast enorm toenemen. Meer dan een miljoen huishoudens zitten zonder stroom.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.