buitenland

VN-experts manen Filipijnse regering

18 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

GENVE (ANP) – Experts van de Verenigde Naties hebben de regering van de Filipijnen dringend opgeroepen een eind te maken aan de golf van buitengerechtelijke executies van vermeende drugsdealers of -gebruikers na de verkiezing van president Rodrigo Duterte. Sinds zijn verkiezingsoverwinning in mei zijn meer dan 850 mensen vermoord, van wie meer dan 650 in de afgelopen zes weken.

,,Beschuldigingen van drugsdelicten moeten in de rechtszaal worden beoordeeld, niet door gewapende mannen op straat”, stellen Speciale Rapporteurs Agnes Callamard en Dainius Puras. De staat is wettelijk verplicht leven en veiligheid van iedereen in het land te waarborgen, ongeacht of die van een misdrijf wordt verdacht of niet, zegt Callamard.

Duterte riep tijdens zijn campagne en in de eerste dagen na zijn ambtsaanvaarding op tot het vermoorden van drugshandelaren en -gebruikers. Zulke daden zouden onbestraft blijven en zelfs beloond worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.