buitenland

WhatsApp drie dagen geblokkeerd in Brazilië

02 mei 2016Leestijd: 1 minuut

RIO DE JANEIRO (ANP) – De in Brazilië door tientallen miljoenen mensen gebruikte internetdienst WhatsApp wordt in het hele land gedurende 72 uur geblokkeerd. De rechterlijke beslissing werd maandag aan de vijf grootste telecomaanbieders in het op vier na grootste land ter wereld meegedeeld. De blokkade moet maandagmiddag om 14.00 uur (lokale tijd) ingaan.

De drastische stap werd bevolen door rechter Marcel Montalvo, die begin maart ook beschikte over de korte arrestatie van vicepresident Diego Dzodan van Facebook in Zuid-Amerika. In beide gevallen ging het erom dat de bedrijven weigeren gespreksprotocollen van vermeende drugshandelaren beschikbaar te stellen aan justitie. Als de telecomaanbieders het vonnis niet uitvoeren, riskeren ze boetes van omgerekend 127.000 euro per dag, zei de rechter.

De Braziliaanse justitie doet voortdurend pogingen om toegang te krijgen tot chatprotocollen over mogelijke strafbare feiten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.