buitenland

Assad zegt heel Syrië te heroveren

12 februari 2016Leestijd: 1 minuut

DAMASCUS (ANP) – De Syrische president Bashar al-Assad gaat naar eigen zeggen het hele land heroveren, maar dat kan lang gaan duren. Dit zei Assad tegen het Franse persbureau AFP.

Assad zei in het vraaggesprek donderdag in Damascus dat ,,zijn strijdkrachten zonder aarzeling heel Syrië zullen heroveren” op de terroristen. Dat zou binnen een jaar kunnen, maar Assad vreest dat dit ,,,door de rol van spelers uit de regio” waarschijnlijk tegen een hoge prijs wordt bereikt en erg veel tijd zal kosten.

Assad is bijvoorbeeld bang dat Turkije en Saudi-Arabië militair gaan ingrijpen in zijn land. Hij zei dat zijn Turkse ambtgenoot Erdogan ,,een intolerante radicaal is die voor de moslimbroeders is en droomt van (de terugkeer van) het Ottomaanse Rijk”.

Gevechtspauze

Saudi-Arabië en Turkije behoren tot de felste tegenstanders van Assad. Saudi-Arabië beklemtoonde donderdag nog dat het definitief van plan is grondtroepen naar Syrië te sturen. Vrijdag benadrukte de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, op een internationale veiligheidsconferentie in München dat het voornaamste doel is Assad ten val te brengen en dat doel wordt volgens al-Jubeir beslist bereikt.

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben een hele reeks betrokken partijen, inclusief Rusland en de Verenigde Staten, in München afgesproken ervoor te zorgen dat de strijd in Syrië wordt gestaakt. Er moet binnen een week op zijn minst een gevechtspauze komen die humanitaire hulp mogelijk maakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.