Premium Lock JFK op rondreis door Europa: ‘De vrouwen zijn erg aantrekkelijk’

21 november 2023Leestijd: 4 minuten
John Kennedy, 20 jaar oud, komt aan in New York na een zomervakantie in Europa. Hij was drie dagen in Nederland. Foto: John F. Kennedy Library/AP/ANP

Ook in Nederland werd geschokt gereageerd toen president John F. Kennedy werd vermoord, komende woensdag zestig jaar geleden. Kort voor de oorlog was hij, twintig jaar oud, er nog op bezoek.

Op 30 juni 1937 vertrekt de twintigjarige John Fitzgerald ‘Jack’ Kennedy met zijn beste vriend Lem Billings per oceaanstomer naar Europa. Op de tafel in de scheepshut van Kennedy ligt een klein ­leren notitieboekje. Een cadeautje van zijn zusje Kathleen. Op de kaft staat My Trip Abroad – ‘Mijn buitenlandse reis’. In dit dagboekje vereeuwigt John Kennedy zijn eerste reis door Europa zonder ouders. Geoffrey Perret beschrijft de Europa-reis van de jonge Kennedy in de biografie Jack. Een leven als geen ander. Perret gebruikte het dagboekje voor Kennedy’s biografie.

Billings en Kennedy komen op 7 juli aan in de Franse havenstad Le Havre. Kennedy heeft zijn eigen auto meegenomen, een Ford Sedan-cabriolet. Met roekeloze snelheid rijdt het tweetal door Frankrijk, Baskenland, Italië, Duitsland en Nederland. Ze worden door waakhonden weggejaagd bij het Amerikaanse oorlogsmonument bij Chateau-Thierry, bezoeken de Wereldtentoonstelling in Parijs, wonen een mis bij in de Nôtre Dame, vermaken zich zeer bij een film met een in het Frans nagesynchroniseerde Gary Cooper, zijn geschokt door een stierengevecht in Biarritz, ontmoeten kardinaal Pacelli, de latere paus Pius XII, in Rome en verbazen zich in München over de nazi-parafernalia in de stad.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw