Premium Lock De oorlog in Gaza leidt tot onenigheid in Amerika

06 november 2023Leestijd: 2 minuten
Activisten protesteren tegen oorlog in Gaza, tijdens overleg in Congres over hulp voor Oekraïne én Israël. Blinken zit rechts vooraan. Foto: Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images

De oorlog in Gaza zorgt niet alleen voor onenigheid in de Amerikaanse politiek, maar het verscheurt ook de publieke opinie.

Democraten

De onvoorwaardelijke steun van president Joe Biden voor Israël heeft de verhoudingen in de Democratische Partij op scherp gezet. Zo pleitte Congreslid Cori Bush uit Minnesota er op sociale media voor om de ‘Israëlische militaire bezetting en apartheid’ niet langer financieel te steunen.

De opmerking viel zo slecht dat diverse gematigde Democraten inmiddels hebben aangekondigd om haar en haar partijgenoten op de linkerflank in de voorverkiezingen te zullen uitdagen. Ook president Biden dreigt door zijn opstelling stemmen te verliezen. Slechts 17 procent van de Arabisch-Amerikaanse kiezers zegt hem nog te steunen, zo blijkt uit een recente peiling. Bij zijn aantreden in 2020 was dat nog 74 procent.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw