Massale terreuraanval Hamas: ‘Dit is Israëls Pearl Harbor’

07 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Zware schade aan woning in Tel Aviv nadat Hamas op 7 oktober naar eigen zeggen 5.000 raketten afvuurde op Israël. Foto: EPA/ABIR SULTAN

Zaterdagochtend werd Israël opgeschrikt door een spervuur van raketten vanuit de Gazastrook door Hamas. In het zuiden van Israël staken Palestijnse terroristen de grens over en openden het vuur op burgers. De aanval is ongekend heftig. EW sprak Nederlandse Israëliërs over de situatie in Israël op dit moment.

Akiva van Koningsveld is een Nederlandse Israëliër die in Eli (Westelijke Jordaanoever) woont. ‘Vanmorgen waren we in de synagoge. Vandaag is zo’n beetje de meest vrolijke feestdag in het jodendom. Het is ook nog eens vijftig jaar na de Jom Kippoeroorlog, de historische paralellen zijn redelijk bizar. De burgemeester kwam naar de synagoge toe om te vertellen dat er een algehele mobilisatie is. Hier in Eli is nu het grootste deel van de mannen opgeroepen. Vanavond komt er een bataljon met volgens mij honderd man om ons te beveiligen.’

Joop Soesan woont in het noorden van Israël en is commentator van de Israëlische politiek, cultuur en maatschappij. ‘De situatie in het zuiden van Israël zal op korte termijn niet stabiliseren,’ zegt hij tegen EW. ‘De algehele mobilisatie is afgekondigd, het is alle hens aan dek. Men heeft toestemming gegeven voor een grondoperatie. Voorlopig doet men het overigens nog vanuit de lucht.’

Daarbij loopt Israël wel tegen een probleem aan. Er is een groot tunnelnetwerk  onder de Gazastrook, met vertakkingen naar Egypte. Maar die zijn niet te bombarderen: ‘Ik hoorde eind van de middag dat er aanwijzingen zijn dat Hamas de gijzelaars, burgers en soldaten, in die tunnels heeft ondergebracht,’ laat Soesan weten.

ISIS-taferelen

Eerder werd bericht over een Israëliër die zijn vrouw, kinderen en schoonmoeder vlak aan de grens met Gaza wilde bellen. ‘Hij kon ze niet bereiken, maar zag ze even later op een filmpje op sociale media dat in Gaza was opgenomen. Ze waren gegijzeld,’ vertelt Soesan. ‘Het zijn beesten. Met een bejaard vrouwtje werd door de straten van Gaza geparadeerd. Afschuwelijk, dit is ongeëvenaard. Het gaat om aanvallen op burgers: dat is op deze manier ongekend.’

De gebeurtenissen zijn historisch ongekend, benadrukt ook Van Koningsveld: ‘Dit is iets wat sinds 1948 (de oprichting van de staat Israël, red.) nog nooit gebeurd is. Je moet je voorstellen dat in één keer een heel deel van Nederland niet meer onder Nederlandse controle is, overgenomen door terroristen. We zien ISIS-taferelen, het is barbaars. Mensen zijn onthoofd. Dit is Israëls Pearl Harbor moment. Hier is alleen een reactie passend die verdergaat dan wat Israël eerder gedaan heeft.’

‘Als Hezbollah betrokken raakt, zijn we weg’

De grootste angst van veel Israëliers op dit moment is dat Hezbollah in het conflict betrokken raakt. ‘Ik hoor constant verkenningsvliegtuigen overkomen richting het noorden,’ zegt Joop Soesan. ‘Als Hezbollah zich ermee gaat bemoeien, zijn we verloren. Er staan duizenden raketten op Israël gericht. Als die in een keer worden afgeschoten, dan zijn we weg. Dit is de grootste angst van heel Israël.’

Volgens Akiva van Koningsveld is duidelijk dat indirect Iran achter de aanval zit: ‘Israël moet nu doorpakken en het hoofd van de Iraanse slang afhakken. Dit zijn Iraanse proxy’s. We moeten voorkomen dat dit doorsijpelt naar de rest van de regio en dat anderen zoals Hezbollah betrokken raken.’