Geschokte reacties uit Nederland op aanval Hamas

07 oktober 2023Leestijd: 3 minuten

Vanmorgen werd Israël opgeschrikt door een spervuur van raketten vanuit de Gazastrook door Hamas. In het zuiden van Israël staken Palestijnse terroristen de grens over en openden het vuur op burgers. In Nederland klinken geschokte reacties.

Vandaag (zaterdag) is het sabbat, de rustdag van het jodendom. Er is vrijwel geen openbaar vervoer in Israël en de winkels zijn gesloten. Tevens is het Simchat Thora, de feestdag waarop joden vieren dat ze de Thora (Wet van God) bezitten en dat die op deze dag in het jaar is uitgelezen. Daarnaast was het gisteren (vrijdag 6 oktober) vijftig jaar geleden dat de Jom Kippoer-oorlog begon, toen Israël werd aangevallen door een coalitie gevormd door Egypte en Syrië.

De reactie van minister-president Mark Rutte (VVD): ‘Vreselijke beelden uit Israël. De terreurorganisatie Hamas voert een ongekende aanval uit op Israël. Onschuldige burgers die worden aangevallen door terroristen. Dit geweld moet stoppen, Israël heeft het volste recht om zich hiertegen te verdedigen.’

Niet veel later laat de premier weten te hebben gebeld met zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu. ‘Ik heb hem gezegd dat Nederland dit terroristische geweld onomwonden veroordeelt en het recht van Israël op zelfverdediging volledig steunt.’

‘Wat een laffe aanval op een Joodse feestdag,’ is de reactie van CDA-leider Henri Bontenbal.

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian reageert met: ‘De beesten van Hamas vermoorden onschuldige burgers in koelen bloede. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers, nabestaanden en het Israëlische volk. Pray for Israel.’

Ellians vader en EW-columnist Afshin Ellian stelt: ‘Zie hier het islamitische Palestijnse terrorisme, gefinancierd vanuit Teheran en Qatar, bewapend door de Revolutionaire Garde van Khamenei. Jihadisten hebben nu een grote oorlog ontketend. Het Joodse volk heeft het recht om zich te verdedigen tegen deze misdadigers.’

GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans spreekt van ‘verwerpelijk geweld’: ‘Afschuwelijk, deze terreurzaaiende verrassingsaanval van Hamas op Israël. Niets kan dit willekeurige geweld tegen Israëlische burgers legitimeren.’

Topdiplomaat en kandidaat van NSC, Caspar Veldkamp, noemt de aanval een ‘escalatie die geen land kan accepteren’. ‘Mijn gedachten zijn bij dit land waar ik vier jaar werkte en dat ik in juni nog bezocht, en bij de Palestijnen die lijden onder Hamas.’ Pieter Omtzigt benadrukt dat Hamas een terroristische organisatie is en ‘dat Israël het volste recht heeft om zichzelf en zijn burgers te verdedigen’.

‘Dit is heel eng, anders dan anders.’ laat Alexander Hammelburg (D66) weten aan de Volkskrant. Partijgenoot Jan Paternotte: ‘Het zijn waanzinnige beelden van moordpartijen die we zien uit de Israëlische straten vlak bij de Gazastrook. Wat een leed voor alle Israëliërs – en Palestijnen – die lijden onder de terreur van Hamas.’

SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer: ‘Schokkende beelden van de aanval op Israël. Opnieuw is het land in oorlog, nu tegen de terroristen van Hamas. Israël verdient onze volledige steun in deze moeilijke uren bij de strijd om een veilig bestaan.’

PVV-leider Geert Wilders: ‘Wanneer Israël wordt aangevallen, worden we allemaal aangevallen. Islamitische terroristen haten joden, christenen en alle niet-moslims.’

Oud-CU-leider Gert-Jan Segers houdt critici van Israël een spiegel voor: ‘Honderden raketten op burgers. Ongewapende Israëliërs afgeslacht. En dan juichend met lichamen van slachtoffers paraderen. Beste Israël-critici, Hamas doet nu wat het altijd al heeft beloofd. En dit is wat er gebeurt als Israël zich niet verdedigt tegen Hamas, Iran, Hezbollah.’