Premium Lock Kamala Harris: machtig, maar onzichtbaar

09 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
Harris ligt goed bij zwarte vrouwen, een groep die in 2024 doorslaggevend kan zijn voor de herverkiezing van president Joe Biden. Foto: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

Met de groeiende zorgen over de hoge leeftijd van president Biden, zijn de schijnwerpers gericht op vicepresident en running mate Kamala Harris. Maar Amerikanen waarderen haar steeds minder.

Zelfs voor iemand die is gepokt en gemazeld in Amerika’s gepolariseerde politieke landschap moet het even slikken zijn geweest. Uit een gemiddelde van landelijke opiniepeilingen bleek eind september dat liefst 55 procent van de kiezers een negatief beeld heeft van vicepresident Kamala Harris (58).

Daarmee scoort ze nog slechter dan haar baas Joe Biden (80). De president is door een hoge inflatie, stijgende criminaliteit en tal van vermeende ouderdomsgebreken bijna net zo impopulair als president Donald Trump aan het eind van diens eerste ­termijn. En dat terwijl Harris er de afgelopen maanden van alles aan doet om de moeizaam op gang gekomen herver­kiezingscampagne van Biden meer schwung te geven.

Harris bezocht electoraal belangrijke staten als Iowa en Wisconsin, en speechte in universiteiten in het hele land om jongeren naar de stembus te lokken. In Florida daagde ze de Republikeinse gouverneur en presidentskandidaat Ron DeSantis uit zich nader te verklaren over zijn uitspraak dat slavernij tot slaaf gemaakten ook nuttige vaardigheden zou hebben bijgebracht.

Het lijkt averechts te werken: sinds april, toen Biden zijn plannen voor een tweede termijn bekendmaakte, daalden haar populariteitscijfers met nog eens 2 procentpunten. Waarom koesteren zoveel Amerikanen zo’n hardnekkige antipathie tegen Harris?

Kamala Harris werd opgezadeld met een portefeuille die haar reputatie ondermijnde

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw