Premium Lock Hoe kleine groep radicalen de Republikeinen gijzelt

06 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Kevin McCarthy net na zijn afzetting. Foto: ANP

De Republikeinen zijn stuurloos na het afzetten van hun partijgenoot Kevin McCarthy als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Woede en frustratie heersen in de Republikeinse fractie. Een verbroederende opvolger is nog niet direct gevonden.

1. Waarom moest McCarthy weg?

Stevig was McCarthy’s positie nooit. Pas na vijftien stemrondes werd hij begin dit jaar verkozen tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer. Het duurde erg lang voor McCarthy genoeg steun had verzameld van zijn fractie. Vooral een klein groepje uiterst rechtse Republikeinen zag het niet in McCarthy zitten. McCarthy had die steun nodig vanwege de slechts nipte meerderheid van de Republikeinen in het Huis.

Sindsdien was zijn machtsbasis wankel. Bij elk compromis dat McCarthy sloot met de Democratische president Joe Biden klonk er kritiek op de Republikeinse leider. In het laatste weekeinde van september hadden de rebellen er genoeg van. McCarthy drukte een begroting door het Huis, met steun van de Democraten en een minderheid van zijn eigen fractie. Zonder die begroting zou de Amerikaanse overheid ‘sluiten’ – dan was er niet genoeg geld meer om ambtenaren te betalen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw