Polen bewapent Oekraïne niet verder. Barst in anti-Poetin-front

21 september 2023Leestijd: 2 minuten

De Europese hotemetoten zijn deze week in New York, voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Een van de eerste toespraken die zij aanhoorden, was die van Volodymyr Zelensky. Niet bepaald een speech die de Europese eenheid ten aanzien van Oekraïne bevorderde.

De Oekraïense president insinueerde dat Polen Rusland in de kaart speelt door beperkingen op te leggen aan graanimport uit Oekraïne. Export via de Zwarte Zee is onmogelijk sinds in juli de graanovereenkomst met Moskou klapte.

Polen, Hongarije en Slowakije willen de komst en doorgang van Oekraïens graan beperken om hun eigen boeren te beschermen.

Polen liet weten geen wapens meer aan Oekraïne te leveren

‘Niemand ter wereld bood de Oekraïners genereuzere hulp dan de Polen. President Zelensky zou dit moeten onthouden,’ reageerde Jacek Sasin, Pools minister van Buitenlandse Zaken. Even later liet Polen weten geen wapens meer aan Oekraïne te leveren, omdat het zich concentreert op opbouw van de eigen wapenvoorraad.

Volgens premier Mark Rutte (VVD), hierover bevraagd tijdens de Algemene Politiek Beschouwingen, is er niks aan de hand: ‘politiek theater’, zo bagatelliseerde hij de situatie. En inderdaad: op 15 oktober gaan de Polen stemmen. En daarbij horen boude uitspraken, zeker als de regeringspartij (PiS) bang is om de macht te verliezen.

Maar ook is het een teken aan de wand. De Britse minister van Defensie en de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur zeiden bij de NAVO-top in juli al dat Zelensky wel eens wat dankbaarheid mag tonen, in plaats van alleen maar te klagen.

Oekraïne-moeheid neemt wereldwijd toe

In de rest van de wereld (India, Brazilië) vinden ze al langer dat Oekraïne veel te veel aandacht krijgt. Nu dreigt ook in de Europese Unie Oekraïne-moeheid, zeker nu de strijd stokt.

Hoelang blijven lidstaten nog bereid om hun wapens en F16’s, en dus hun veiligheid, te offeren aan een schijnbaar uitzichtloze oorlog? F16’s die nog lang niet inzetbaar zijn, omdat de Oekraïners er nog in moeten leren vliegen.

Tegen de tijd dat ze dat kunnen, is Donald Trump wellicht weer president van Amerika. Met hem in het Witte Huis is het lot van Oekraïne helemaal onzeker.