President Kais Saied: ‘Er is een crimineel plan om de demografie van Tunesië te veranderen’

11 april 2023Leestijd: 2 minuten
Medewerker van een organisatie tegen racisme (links) praat met Afrikaanse migrant in kamp in Tunis. Foto: Fethi Belaid/AFP/ANP

Vijf vragen over agressie tegen zwarte migranten in Tunesië.

1. Dus in Noord-Afrika bestaat ook racisme?

Heel wat licht gekleurde Berbers en Arabieren in Noord-Afrika kijken neer op de zwarte bevolkingsgroepen ten zuiden van de Sahara. Net als Europeanen handelden ze eeuwenlang in zwarte slaven, die ze als vee dwars door de woestijn naar het noorden dreven. Van recenter datum is het verzet tegen zwarte Afrikanen die op eigen initiatief naar Noord-Afrika reizen, in de hoop illegaal de oversteek naar Europa te maken.

2. En nu gooit president Kais Saied olie op het vuur?

In februari zei de Tunesische president dat hij harder gaat optreden tegen illegale migratie. Ook ontvouwde hij een omvolkingstheorie. ‘Er is een crimineel plan om de demografie van Tunesië te veranderen,’ zei hij. ‘Daardoor komt onze Arabisch-islamitische identiteit in gevaar.’ Burgers organiseerden daarna klopjachten op zwarte migranten. Ze staken huizen in brand en plunderden bezittingen. Diverse Afrikaanse landen, waaronder Mali en Ivoorkust, stuurden vliegtuigen om burgers te repatriëren.

3. Zijn er ook extreem-rechtse politieke partijen in Tunesië?

De Tunesische Nationalistische Partij, opgericht in 2018, eist al jaren hard optreden tegen illegale migratie. Partijleider Sofien ben Sghaier spreekt over toenemende ‘Sub-Saharaanse kolonisering’ en maakt zich zorgen over de christelijke kerken die de migranten stichten. Net als extreem-rechts in Europa keert hij zich tegen het ‘afrocentrisme’ van woke-activisten. Op zijn inmiddels verwijderde Facebook-pagina had Sghaier ruim 50.000 volgers.

4. Hoeveel illegale migranten zijn er in Tunesië?

In de Tunesische media circuleert een officieel cijfer van 20.000 illegalen, maar andere bronnen houden het op bijna een miljoen. Het juiste aantal weet niemand. Een groot deel van de ­migranten staat nergens geregistreerd. Daarnaast zijn er duizenden Afrikanen die wel met geldige papieren in Tunesië verblijven, bijvoorbeeld om er te stu­deren.

5. Wat is het effect op het aantal bootvluchtelingen naar Europa?

Recent is de illegale migratie vanuit Tunesië toegenomen, onder meer omdat veel zwarte Afrikanen weg willen. Maar als president Saied volhardt, zal de vluchtelingenstroom op termijn waarschijnlijk afnemen. Europese landen steunen Tunesië in de strijd tegen illegale migratie.