Premium Lock Het verwarrende pontificaat van een knuffelpaus

06 maart 2023Leestijd: 4 minuten
Knuffelpaus Franciscus maakt een warme indruk, maar heeft inmiddels flink aan glans verloren. Foto: Alessia Giuliani/CPP/Polaris/ANP

Paus Franciscus haalt veel overhoop. Wat is na tien jaar de voorlopige oogst van zijn ambitieuze vernieuwingsdrang?

Ik voel dat de Heer mij hier voor een korte tijd heeft geplaatst.’ Het was twee jaar nadat Jorge Mario Bergoglio op 13 maart 2013 tot paus was verkozen en de menigte op het Sint-Pietersplein in Rome met een simpel ‘buona sera’ meteen voor zich had ingenomen, weer zo’n opmerkelijke uitspraak van de Argentijn. De jezuïet, die onder de naam Franciscus de Rooms-Katholieke Kerk was gaan leiden, zei in een interview met een Mexicaanse tv-zender te voelen dat zijn pontificaat niet zo lang zou duren. Vier of vijf jaar, dacht hij, misschien zelfs slechts twee of drie.

Knuffelpaus Franciscus maakt een warme indruk, maar heeft inmiddels flink aan glans verloren. Foto: Stefano Spaziani/picture-alliance/DPA/AP Images/ANP

Het pauselijk voorgevoel is niet uitgekomen. De 86-jarige Franciscus is, ondanks tal van fysieke gebreken, nog altijd de Plaatsbekleder van Jezus Christus op Aarde, zoals zijn – onbescheiden aandoende – titel luidt. De glans is inmiddels wel van zijn pausschap af. Veelzeggend zijn twee titels van boeken van Austen Ivereigh. De gerenommeerde Britse Vaticaan-kenner publiceerde in 2014 The Great Reformer, waarin Franciscus werd neergezet als radicale vernieuwer die brak met het reactionaire regime van de vrijwillig afgetreden Benedictus XVI en de kerk flink op zijn kop zette.

Kritiek op Franciscus zwol aan na de dood van Benedictus XVI

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.