Oekraïne-oorlog Premium Corner

Waarom Erdogan banden onderhoudt met Kiev én Moskou

24 augustus 2022Leestijd: 2 minuten

Vijf vragen over nauwe band tussen Ankara en Moskou.

1. Waarom zoekt Turkije toenadering?

Turkije heeft al jaren financiële problemen en kan het zich ondanks de oorlog in Oekraïne niet veroorloven Rusland de rug toe te keren. Turkije is sterk afhankelijk van Russisch gas. Bovendien is Rusland een belangrijke handelspartner en kan Turkije de jaarlijkse inkomsten van vijf miljoen Russische toeristen niet missen. Verder investeren Russen massaal in Turks onroerend goed.

ErdoganLees dit artikel van Kaan Özgök op EW Podium: Erdogan, van avonturier naar koorddanser

2. Zo helpt Turkije toch de westerse sancties te ondermijnen?

Daar komt het wel op neer. President Recep Tayyip Erdogan heeft de Russische inval in Oekraïne direct veroordeeld. Toch hield hij de deur naar de Russische president Vladimir Poetin open en weigerde hij mee te doen met de sancties. Turkije heeft met economische afspraken de band met het Kremlin zelfs versterkt.

3. Waar gaan die afspraken over?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.