Schrijver Premium Corner

George Packer: ‘Bedreiging van onze democratie komt van binnen’

04 juli 2022Leestijd: 4 minuten

De Amerikaanse democratie zakt door haar hoeven, waarschuwt de Amerikaanse auteur George Packer (61).

George Packer (61) is journalist bij maandblad The Atlantic en schreef diverse boeken. In 2013 brak hij door met De ontluistering van Amerika. Dat boek won de toonaangevende National Book Award. In 2021 publiceerde hij De laatste redding.

Tijdens een uitgestelde boektournee heeft Packer tijd voor EW in een Amsterdams café. De coronacrisis gooide eerder zijn agenda in de war. Packer won diverse prijzen voor zijn boeken over de Irak-oorlog, de economische crisis in 2008 en een biografie van diplomaat ­Richard Holbrooke. Hij schreef jarenlang voor The New Yorker en sinds 2018 voor The Atlantic.

EW In zijn inaugurele rede deed president Biden grote beloften, om de Verenigde Staten bij elkaar te brengen en democratie wereldwijd en in Amerika te verdedigen. Hoe staat het daarmee?

George Packer: ‘Biden heeft de juiste intenties. Hij beloofde niet alleen om de democratie te verdedigen, maar ook te versterken. Dat is een goed plan. In mijn boek beschrijf ik hoe je dat voor elkaar krijgt: door meer gelijkheid te creëren in de ongelijke Amerikaanse samenleving. Mensen aan de onderkant van die samenleving verdienen meer kansen. Bidens beleid is daarop gericht, maar hij heeft slechts een paar grote wetsvoorstellen door het Congres geloodst. Hij krijgt een tien voor de moeite, maar de uitvoering blijft achter. Het land is te verdeeld en Biden is broos en oud. Hij kan nog geen volledige toespraak uitspreken. Op dit zwakke werkpaard rust de hoop van de Democratische Partij. Alleen de oorlog in Oekraïne weet het land op dit moment echt te verenigen.’

Meer over de actuele situatie op het slagveld: Oorlog in Oekraïne is totale uitputtingsslag voor beide legers

EW Wat vindt u van de Amerikaanse reactie op de Russische oorlog tegen Oekraïne?

Packer: ‘De reactie is best goed, maar kwam traag op gang. We waren niet goed voorbereid, terwijl onze inlichtingendiensten al in december wisten dat de oorlog eraan zat te komen. Daar hebben we niet naar gehandeld. We gaven de Oekraïners niet meteen de wapens die ze nodig hadden en gingen ervan uit dat ze in twee tot drie dagen zouden verliezen van Rusland. Nu pas zijn de stuwen geopend om alle wapens te sturen die zij nodig hebben. Dat is essentieel, want Poetin moet worden verslagen.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.