Defensie Premium Corner

Russisch leger: slecht moreel, magere inlichtingen, overkill aan artillerie

09 maart 2022Leestijd: 5 minuten

Russische tanks zakken weg in de modder. Hoe is Poetins leger eraan toe? Slecht moreel, te weinig inlichtingen, maar wel gehard door ervaringen in Syrië. Redacteur Eric Vrijsen over de Grad-raketten, inlichtingendrone Orlan en de theorie van ‘doelmatige terughoudendheid’.

De Russische strijdkrachten kampen met slecht moreel en povere verbindingen, maar zetten vastberaden hun vuurkracht in. Ze rukken op, nadat ze de tegenstander hebben verzwakt door alles in puin te schieten. In de Tweede Wereldoorlog deed het Rode Leger dat met Katjoesja-raketten, door de Duitsers ‘Stalinorgel’ genoemd. In Oekraïne gebruiken Poetins troepen mortieren, houwitsers en Grad-raketten.

Lees meer over de Nederlandse hulp aan het Oekraïense leger: Patriot-raketten gaan snel naar Slowakije

Volgens militaire bronnen beschikken Russische gevechtseenheden standaard over drie keer zoveel artilleriegeschut als NAVO-eenheden van dezelfde omvang.

Grad betekent ‘hagel’. Het lanceerplatform staat op een vrachtwagen en schiet in 20 seconden 40 raketten af. Het wapen is niet precies en treft daardoor woonblokken, scholen en andere burgerdoelen. Na 11 dagen oorlog ontaardt het in artillerieterreur: het is een manier om de burgerbevolking te breken.

Pestkoppen en sadisten

Het Rode Leger had in 1990 vijf miljoen manschappen. Later kromp het leger tot een miljoen soldaten. Het moreel is laag. Veel jongeren ontliepen met steekpenningen en geveinsde kwalen de dienstplicht. Eenderde van de soldaten zwaait voortijdig af om gezondheidsredenen. Alcohol is een probleem. Op een zeker moment konden dienstplichtigen kiezen: een jaar als soldaat of twee jaar als officier. Kies je dat laatste, dan heb je minder last van pestkoppen en sadisten.

Honderdduizenden ex-militairen vinden emplooi bij particuliere ‘bewakingsdiensten’, zoals Wagner en Cossacks. Bij Poetins eerdere militaire avonturen werden deze bedrijven ingezet. Vanuit Char­kov is hun aanwezigheid ook op het strijdtoneel gemeld.

Er zijn berichten dat Russische militairen zich in Oekraïne geen raad weten. Ze stoppen als er burgers op de weg staan. Weten ze eigenlijk waar ze zich bevinden en wat Poetin van ze verwacht?

PoetinLees meer over de Russische versie van shock and awe: Hoe Poetin Oekraïne omtovert in falende staat

Aanvankelijk leek de invasie een Russische versie van de Amerikaanse shock and awe. Snel vijandelijke radars vernietigen zodat je luchtoverwicht hebt, en dan volgt de snelle opmars over land. Vreemd genoeg hield Poetin een vloot jagers aan de grond op vliegvelden vlak bij Oekraïne. Een logische verklaring is dat de benodigde munitie (raketten en bommen) ontbreekt, want die wierpen de Russen reeds af in Syrië. Mogelijk ontbreken de gevechtspiloten of inlichtingen over uit te schakelen doelen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.