Premium Lock Gegijzeld door Poetins oorlogszucht

02 maart 2022Leestijd: 7 minuten
Russische ravage in Charkov. Foto: Sergey Bobok/AFP/ANP

Met zijn roekeloze inval in Oekraïne en dreigementen met erger, legt de Russische president Vladimir Poetin een bom onder de verhoudingen in Europa, en ver daarbuiten. Wat zijn de gevolgen?

Hoe Poetin Oekraïne omtovert in falende staat

De brute dictator vermorzelt een volk. Zijn soldaten schieten op ambulances. Zijn tanks rijden over personenauto’s heen. Zijn raketten treffen scholen, olietanks, ziekenhuizen, appartementen. Het is Poetins Operatie Barbarossa en we weten hoe de burgers daarop in 1941 reageerden: met de verschroeide aarde.

Dat door onverwachte tegenstand de Russische opmars trager verloopt dan Poetin berekende, blijkt wel uit zijn dreigement om nog veel meer troepen in te zetten. Dat hij zich verkeek op de reactie van de NAVO en EU werd helder door Poetins bevel om atoomwapens in verhoogde staat van paraatheid te brengen.

Over de hele wereld protesteren massa’s mensen tegen Poetins oorlog, tegen zijn geopolitieke gokverslaving en vóór de vrijheid. Oekraïners zijn nu het broedervolk van de westerse wereld.

De uitingen van solidariteit zijn ook een schrikreactie van de democratische landen. Het was naïef om te blijven geloven dat Vladimir Poetin rationele afwegingen maakte. Het was onnozel je in Europa veilig te wanen, terwijl het Kremlin macht opbouwde. Het was fout om zo hevig te bezuinigen op militaire slagkracht. NAVO en EU maken zich nu op voor een langdurige confrontatie met een agressor die al op dag 1 van zijn oorlog met atoomwapens pokerde.

Afscheidskus op het perron in Lviv. Foto: Andriy Andriyenko/AP/ANP

Poetin wil een marionet installeren in Kiev

‘Het is niet eens een land,’ zei Poetin ooit minachtend over Oekraïne. Nou, daar komt-ie nu achter. Zijn Shock and Awe-campagne loopt moeizamer dan gedacht, maar zal uiteindelijk het Oekraïense leger verslaan. Vredesbesprekingen? Poetin lust geen compromissen. Een staakt-het-vuren, misschien. Zodat hij in Kiev marionetten kan installeren, bijvoorbeeld de in 2013 verdreven kleptocraat Viktor Janoekovytsj.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het Oekraïense leger deelt op grote schaal wapens uit aan burgers. Straks raakt Poetin verwikkeld in een asymmetrische oorlog, een strijd tegen partizanen, een eindeloos bloedbad.

Hij was al in 2014 van plan om Oekraïne te overmeesteren, waarbij hij het oostelijk deel Novorossya russificeerde en het westelijk deel neutraliseerde. Misschien zet hij dit plan door en laat hij alle sinds 2014 aangenomen wetten schrappen. Om er vervolgens achter te komen dat hij het enorme Oekraïne heeft omgetoverd in een falende staat.

Oekraïense soldaten verdedigen de straten van Kiev. Foto: Emilio Morenatti/AP/ANP
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw