Premium Lock Nederlandse Patriot-raketten gaan snel naar Slowakije

02 maart 2022Leestijd: 6 minuten
Premier Rutte bezoekt in 2013 Patriots Turkije. Foto: ANP

Defensie heeft het nog in beraad, maar waarschijnlijk deze week wordt een batterij Patriot PAC-3- luchtafweerraketten uitgestuurd naar NAVO-bondgenoot Slowakije. ‘Een kwestie van dagen,’ zegt een bron bij Defensie. De Patriots moeten Slowakije beschermen tegen eventuele Russische luchtaanvallen  vanuit buurland Oekraïne.

Nederland beschikt over de modernste versie van de Patriot-raketten. Het is bij uitstek een slim en defensief wapen. Binnen de NAVO hebben verder alleen de Verenigde Staten en Duitsland deze Patriot-raketten.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Slowakije, voormalig lid van het Warschaupact, behoort sinds 2004 tot de NAVO. Het land grenst over een lengte van slechts enkele tientallen kilometers aan Oekraïne en voelt zich bedreigd door het oprukkende Russische leger. Bedoeld of onbedoeld zouden Russische luchtwapens schade kunnen aanrichten in Slowakije of het naburige Hongarije en Polen.

Onderschept vliegtuigen en raketten

De Patriot is een Amerikaans wapenplatform, dat wordt geproduceerd door Lockheed Martin en  Raytheon. Het wapensysteem onderschept aanstormende vliegtuigen, helikopters en raketten. Patriot staat voor Phased Array Tracking Radar to Intercept On Target.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw