Atoomprogramma Premium Corner

Sabotage op het hoogste niveau

14 december 2021Leestijd: 6 minuten

Liquidaties, computervirussen, mysterieuze explosies: op elk denkbare wijze wordt het Iraanse atoomprogramma dwarsgezeten.

Hoewel dat land het nooit zal toe­geven, kunnen veel van de brutale sabotageacties op deze pagina’s worden toegeschreven aan Israël. De Joodse staat heeft immers het meest te vrezen als de Islamitische Republiek een atoombom heeft. En alle beschreven en uitgebeelde aanslagen en vernielingen hebben duidelijk maar één doel: Iran afhouden van een eigen atoombom.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Lale Gül cover

Om diezelfde reden onderhandelen in Wenen, sinds eind november, dele­gaties uit Iran en zes wereldmachten over het omstreden Iraanse atoomprogramma. Dat deden ze zes jaar geleden ook en daar rolde toen de ‘atoomdeal’ uit. Die kwam erop neer dat strenge economische strafmaatregelen tegen Iran zouden worden beëindigd. In ruil zou Iran zijn atoomprogramma afbouwen. Maar de Amerikaanse president Donald Trump verscheurde het atoom- akkoord van 2015. Zijn opvolger Joe Biden wil dat terugdraaien. Vandaar dat er weer voorzichtig met elkaar wordt gesproken in Oostenrijk.

Zelf beweert Iran dat het atoomprogramma slechts is bedoeld voor vreedzame doeleinden: energie-opwekking en medische toepassingen.

Intussen wordt al jaren een schaduwoorlog gevoerd, waarbij geen middel wordt geschuwd om het atoomprogramma permanent te beschadigen – of in elk geval flink te vertragen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.