Verhaal van de week Premium Corner

Europa’s open achterdeur: Brussel en Den Haag falen weer bij begrenzen migratie

09 november 2021Leestijd: 7 minuten

De Poolse en Duitse grenspolitie worstelen met de plotse toestroom van duizenden asielzoekers. Verslag vanuit het grensgebied. Plus: de feiten over en consequenties van de nieuwe immigratiegolf.

Verkleumde Syrische migranten liggen midden in het Woud van Bialowieza, net op Pools grondgebied. Ze hebben er overnacht. ‘Dagen hebben ze niet gedronken,’ oordeelt een aanwezige hulpverlener van actiegroep Grupa Granica, gealarmeerd door lokale bewoners. ‘Wij brengen ze dekens, water en powerbanks voor hun mobiele telefoon.’

De nieuwe editie van EW bestelt u snel en eenvoudig online. Op werkdagen voor 15.00 uur besteld, morgen bij u op de mat. Wilt u losse edities van EW bestellen?

Dat kan via onze webshop (gratis verzending)

Even later arriveert een ambulance van Medycy na granicy, de Poolse Artsen zonder Grenzen. De onderkoelde migranten – het vriest ’s nachts – worden in het oerbos onderzocht. Ze strompelen vervolgens naar de openbare weg. Plots ontstaat paniek. Vergezeld door grenspolitie komen Poolse soldaten aanscheuren in een grote truck in camouflagekleuren. Militairen met bivakmutsen op stappen uit, de vluchtelingen moeten instappen. ‘We vrezen dat ze terug over de Wit-Russische grens worden gezet,’ zegt hulpverlener Iwo Los (34).

Onderdeel van een kat-en-muisspel aan de buitengrens van de EU

De migranten zijn onderdeel van een kat-en-muisspel aan de oostelijke buitengrens van de Europese Unie (EU). ‘Ze spelen pingpong met ons,’ zegt de Syrische student Othman Isso (28). Bijna alle asielzoekers zijn bekend met deze gedwongen push-backs. Intussen heeft de regering in Warschau 15.000 militairen langs de grens ingezet.

Tekst loopt hieronder door

Syriërs krijgen gezelschap van Afghanen

Samenstelling: Gertjan van Schoonhoven en René van Rijckevorsel

 

Sinds augustus loopt de toestroom van asielzoekers naar Europa snel op. Feiten en cijfers over een nieuwe asielcrisis in wording.

Luister ook de podcast met Gertjan van Schoonhoven en René van Rijckevorsel

Vanuit hun basis in het dorp Michalowa springen militairen met machinegeweren in jeeps en vrachtwagens. Ononderbroken razen ze heen en weer naar de grens. ‘Maar voor hulpverleners, artsen, journalisten en zelfs parlementa­riërs is dat verboden gebied,’ klaagt Los over de zogeheten Red Zone, een landstrook van honderden kilometers lang en enkele kilometers breed.

Ondanks de strenge Poolse grens­bewaking is het dweilen met de kraan open. Want de grens met Wit-Rusland is simpelweg te lang om goed te bewaken, en ook de bosrijke gebieden en moerassen maken dat lastig. De Sejm, het parlement in Warschau, heeft 350 miljoen euro uitgetrokken om een grensmuur te bouwen. Ook Litouwen bouwt een muur.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.