Crisis met duizenden migranten aan Pools-Wit-Russische grens

08 november 2021Leestijd: 3 minuten
Migranten uit Wit-Rusland in nieuw opvangkamp aan de Litouwse kant van de grens. Foto: ANP

Duizenden migranten zijn maandagochtend vanuit Wit-Rusland naar de Poolse grens getrokken. Volgens Polen begeleidt het Wit-Russische leger de migranten in ‘de grootste poging’ om Polen binnen te dringen. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko wil met de migranten wraak nemen op de Europese sancties tegen zijn regime.

Op sociale media verschenen maandagochtend 8 november beelden van de groepen migranten. Daarop is te zien dat in de Wit-Russische hoofdstad Minsk legertrucks wachten op de migranten om ze in konvooien te vervoeren.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Later kwamen duizenden migranten aan de grens met Polen aan. Ze komen op verschillende plekken bij de grens aan. Het Poolse ministerie van Defensie toonde beelden van migranten die samendrommen bij een grensovergang in het Poolse dorpje Kuznica. Polen heeft de afgelopen maanden in allerijl een omheining aangelegd bij de grens met Wit-Rusland om de migranten te weren.

Poolse troepen staan klaar

Wit-Rusland en Polen delen een grens van meer dan 400 kilometer. Volgend jaar wordt een hogere grensmuur langs zo’n 200 kilometer van die grens gebouwd. Het Poolse parlement stemde daar eind oktober mee in. De kosten zijn zo’n 350 miljoen euro. De muur wordt 5,5 meter hoog en wordt uitgerust met bewegingssensoren.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft vandaag een spoedoverleg over de crisis aan de grens met zijn ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie. Volgens het ministerie van Defensie staan 12.000 Poolse troepen klaar om de grens te verdedigen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Massamigratie als pressiemiddel

Wit-Rusland heeft de afgelopen maanden duizenden migranten uit het Midden-Oosten naar het land gehaald. Met een directe lijnvlucht konden mensen vanuit de Iraakse hoofdstad Bagdad naar Minsk vliegen. Niet alleen Irakezen, maar ook veel Syriërs en Koerden maakten gebruik van de Wit-Russische invitatie. Ook Libiërs en Jemenieten wisten de weg naar Minsk te vinden. Van daaruit hopen de migranten gemakkelijker in de Europese Unie te belanden.

De massamigratie begon in mei toen buurland Litouwen, lid van de Europese Unie, strafmaatregelen eiste tegen het regime van Loekasjenko. Wit-Rusland had kort daarvoor een passagiersvliegtuig van Ryanair gedwongen te landen in Minsk. Uit wraak voor de geopperde straf liet Loekasjeno migranten de grens met Litouwen en Polen oversteken om zo door te reizen naar de Europese Unie.

President Loekasjenko probeert hiermee enerzijds zijn positie te verstevigen en voor afleiding te zorgen van binnenlandse misère. Anderzijds is het bedoeld om buurlanden te ontwrichten, concludeert Maksimas Milta, verbonden aan het German Marshall Fund. In 2015 gebeurde iets soortgelijks toen vanuit Rusland groepen migranten de grens met Noorwegen en Finland wilden oversteken. Daarom wordt gesuggereerd dat Loekasjenko samenwerkt met de Russische president Vladimir Poetin.