Merkel en Macron: vang Afghanen op in buurlanden

18 augustus 2021Leestijd: 2 minuten
Afghanen bij de Franse ambassade in Kabul - AFP

Frankrijk en Duitsland willen snel een Europees actieplan om de verwachte exodus uit Afghanistan op humanitaire wijze onder controle te houden. Dat hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron in afzonderlijke verklaringen laten weten.

‘We moeten anticiperen,’ zei Macron in een toespraak. De Franse president had het over een Europees initiatief, onder aanvoering van zijn land en Duitsland, ‘om ons te beschermen tegen ongeregelde en omvangrijke migratiestromen die een gevaar kunnen betekenen voor hen die ze gebruiken en die grootschalige mensenhandel met zich kunnen brengen’.

‘Europa alleen kan de gevolgen van de huidige situatie niet dragen,’ zei Macron ook.

Duitsland en Frankrijk willen scenario zoals 2015 voorkomen

Ook volgens Merkel moet in eerste instantie worden gezocht naar ‘regionale oplossingen’: opvang in de buurlanden dus. ‘In tweede instantie kunnen we nadenken over de vraag of bijzonder kwetsbaren op een gecontroleerde manier en met ondersteuning naar Europa moeten komen,’ zei ze. Merkel zal nog een onderhoud hebben met Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

Nadat de Taliban zondag de macht grepen in Afghanistan, hebben duizenden Afghanen zich naar de luchthaven in Kabul gehaast, vanwaar ze trachten hun land te ontvluchten. Duitsland en Frankrijk willen een scenario zoals dat van 2015 voorkomen, toen Merkel – ‘Wir schaffen das’ – de deuren van Duitsland opende voor meer dan 1 miljoen vluchtelingen uit Syrië en andere Aziatische landen en Afrika.

Merkel kapittelt feitelijk zichzelf

‘Het is een zwakte van onze Europese Unie dat ze er nog niet in is geslaagd om een gemeenschappelijk asielbeleid te creëren,’ geeft de Duitse bondskanselier nu toe. ‘We moeten daaraan met kracht blijven werken.’ Daarmee kapittelt ze feitelijk zichzelf. Als zij zich als leider van het belangrijkste land van de EU harder had ingezet voor zo’n gemeenschappelijk beleid, was het er al geweest.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft ook gezegd dat hij zal aandringen op een gezamenlijke EU-aanpak ‘om te helpen bij de humanitaire zorg voor Afghanen in de buurlanden’.

In een verklaring van Josep Borell, de Spaanse Hoge Buitenland-vertegenwoordiger, namens de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, afgelegd na een digitaal overleg dinsdag, staat aan het eind – na tal van oproepen aan de Taliban om vooral ‘inclusief’ te zijn, alsof ze dat begrip daar kennen – dat de EU de buurlanden van Afghanistan ‘zal ondersteunen bij het omgaan met negatieve overloopeffecten, die te verwachten zijn van een toenemende stroom vluchtelingen en migranten’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.