Demografie

Supermacht China wordt in rap tempo grijs

20 mei 2021Leestijd: 2 minuten

Vijf vragen over de verwachte krimp van de Chinese bevolking.

1. Hoeveel Chinezen zijn er nu?

Er zijn 1.411.780.000 Chinezen, afgerond 1,4 miljard mensen. De afgelopen tien jaar groeide de bevolking met 5,38 procent. Nooit eerder was er zo weinig groei. Er worden nog altijd meer kinderen geboren dan er mensen doodgaan, maar experts verwachten dat de trend ergens in de komende jaren omkeert. Dan krimpt de bevolking.

2. Dat komt natuurlijk door het eenkindbeleid?

Ja. Gezinnen in steden mochten sinds 1980 maar één kind krijgen. De laatste jaren is dat beleid versoepeld. Zijn beide ouders bijvoorbeeld enig kind, dan mogen ze een tweede kind krijgen. Maar er gaat zo veel tijd en geld zitten in de opvoeding van dat ene kind, dat ouders dat tweede kind zo onderhand helemaal niet meer willen.

3. Waarom is krimp een probleem?

Chinezen krijgen niet genoeg kinderen, maar worden wel almaar ouder. Vergrijzing dus. Er zijn meer jongeren nodig die de zorg en pensioenen van de ouderen betalen. En als fabriek van de wereld raakt China concurrentiekracht kwijt als het minder arbeidskrachten heeft.

4. Hoe weten we of de officiële cijfers kloppen?

Dat weten we niet, en er is altijd een marge. Even was er het verhaal dat de krimp al is begonnen, maar volgens veel demografen kan dat nog niet. Toch duurde het verdacht lang voordat Peking vorige week de resultaten bekendmaakte, want ze waren al eerder beloofd. Mogelijk moest de Chinese regering even goed nadenken over een manier om dit slechte nieuws aan haar bevolking te vertellen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

5. En, is er een oplossing?

Meest voor de hand liggende oplossing is dat gezinnen meer kinderen krijgen. Demografen pleiten voor goedkopere kinderopvang, rianter verlof en uitkeringen voor zwangere vrouwen, en minder druk op schoolresultaten. De overheid wil bijvoorbeeld de bijles-instituten, die goud geld verdienen aan de competitie tussen Chinese gezinnen, meer aan banden leggen.

Er wordt ook gesuggereerd om gezinnen die een tweede kind krijgen, te belonen met 1 miljoen yuan (128.000 euro). Een andere oplossing is om de economie slimmer te maken. En daar bracht de recente volkstelling goed nieuws: er zijn steeds meer Chinezen met een universitaire opleiding. Dat percentage steeg van 8,9 in 2010, naar 15,4 nu.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.