Zuid-Afrika Premium Corner

Zoeken naar Zuma: corruptieschandaal bepaalt toekomst ANC

23 februari 2021Leestijd: 2 minuten

Vijf vragen over de voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en diens corruptieproces.

1.Wat is er aan de hand?

Ondanks een bevel van het Constitutionele Hof weigert de Zuid-Afrikaanse oud-president ­Jacob Zuma te verschijnen voor de anti-corruptiecommissie van rechter Raymond Zondo. De commissie doet onderzoek naar staatsinkapseling, grootschalige corruptie en fraude tijdens het presidentschap van Zuma (2009-2018).

Meer van correspondent Fred de Vries: Zuid-Afrika wordt steeds verder onbestuurbaarOnbestuurbaar

Ze werd door Zuma zelf opgezet toen tegen het einde van zijn termijn bleek dat de Indiase zakenfamilie Gupta wel erg veel invloed had in de Zuid-Afrikaanse economie en politiek en dat er miljarden overheidsgeld in de zakken van corrupte politici en ambtenaren waren verdwenen.

2.Warom bleef Zuma weg?

Hij is vorig jaar wel een keer komen getuigen, wat vooral ongefundeerde complottheorieën opleverde. Daarna vertikte hij het om te verschijnen – hij voelt zich slachtoffer.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.