Verhaal van de Dag

Noord-Korea blaast kantoor op bij grens met Zuid-Korea en dreigt met militaire actie

16 juni 2020Leestijd: 3 minuten

Het opblazen van een communicatiegebouw door Noord-Korea is opnieuw een signaal dat de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea oploopt. Het kantoor is in 2018 geopend om samenwerking tussen de landen te bevorderen. Noord-Korea slaat de afgelopen week dreigende taal uit, omdat vanuit Zuid-Korea ballonnen met pamfletten zijn verstuurd tegen het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De regering in Pyongyang ziet de folders als een aanval en dreigt Zuid-Korea aan te pakken als ‘vijand’. Zo zijn alle contacten tussen beide landen verbroken, waaronder een hot line die rechtstreeks contact tussen beide leiders mogelijk maakte in geval van een oorlogsdreiging.

Militaire dreiging

Ook dreigt Noord-Korea met militaire actie: het Noord-Koreaanse leger zou klaar staan om de gedemilitariseerde zone tussen beide landen binnen te vallen en er een vesting van te maken.

De spanningen tussen beide landen zijn snel opgelopen na een periode van ontspanning. Sinds 2018 verbeterden de contacten tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. In april van dat jaar spraken de twee staatshoofden elkaar in persoon, de eerste topontmoeting in elf jaar.

Noord-Korea lijkt een andere koers te gaan varen, blijkt uit het verbreken van de communicatie tussen beide landen. Het opgeblazen communicatiekantoor diende als ontmoetingsplaats voor gezagsdragers uit beide landen. Door het coronavirus was het kantoor sinds eind januari gesloten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Propaganda erger dan geweergeschut

Met de actie tegen het gebouw haalt Noord-Korea uit naar Zuid-Koreanen die onderdak bieden aan ‘overlopers’, zoals het Noord-Koreanen noemt die naar Zuid-Korea vluchten: ‘Het communicatiegebouw is opgeblazen om te laten zien dat onze woedende mensen het menselijk uitschot, en het uitschot dat zij onderdak bieden, zullen laten betalen voor hun misdaden.’

Overgelopen Noord-Koreanen in Zuid-Korea voeren actie tegen het regime in Noord-Korea door ballonnen met pamfletten de grens over te sturen. Kim Jong-un wordt onder meer een duivel genoemd in de folders.

Volgens Noord-Korea vormen de berichten een ergere aanval dan het afvuren van een geweer. In Noord-Korea controleert het stalinistische regime zeer streng welke informatie de burgers krijgen. De pamfletten prikken die propaganda van Kim Jong-un door.

Steeds minder overlopers

Eerder deze week richtte de zus van Kim Jong-un haar pijlen al op de families van de vluchtelingen. Volgens Kim Yo-yong moeten zij ‘gesteund en onderwezen’ worden. Yo-jong verschijnt steeds vaker in de schijnwerpers in Noord-Korea. Tijdens de wekenlange vermissing van haar broer werd zij als mogelijke opvolger genoemd, die ook de honneurs kan waarnemen tot de minderjarige zoon van Kim Jong-un oud genoeg is.

De uitspraken van Yo-yong over de familie van de vluchtelingen wijzen erop dat het Noord-Koreaanse regime met een propagandacampagne bezig is om de loyaliteit van de familieleden te behouden. ‘Overlopers’ maken hun familie te schande en de familie belandt geregeld in een strafkamp.

Sinds Kim Jong-un aan de macht is in Noord-Korea is het aantal vluchtelingen aanzienlijk teruggelopen. In 2019 staken iets meer dan duizend mensen de grens naar Zuid-Korea over, een van de laagste aantallen in decennia.

Van Noord- naar Zuid-Korea vluchten, is zeer ingewikkeld. Vluchtelingen moeten via China eerst naar een ander Aziatisch land komen voordat zij naar Zuid-Korea kunnen gaan. Kim Jong-un heeft de controles aan de Noord-Koreaanse grenzen versterkt en China helpt graag mee Noord-Koreanen die China binnenkomen terug te sturen. Volgens China hebben zij geen recht op een status als vluchteling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.