coronavirus

Europese landen beginnen versoepeling, blijft Nederland achter?

04 mei 2020

In een aantal Europese landen is de afbouw van de coronamaatregelen begonnen. Onder meer in het zwaar getroffen Italië zijn de regels versoepeld. De bevolking mag vaker de straat op en meer winkels mogen open. In sommige landen zijn ook de scholen weer open. Hoe verhoudt de lockdown elders zich tot die in Nederland?

In welke landen worden de regels afgezwakt?

In veel Europese landen lijkt een nieuwe fase te beginnen in de strijd tegen corona. Nu vrijwel overal in Europa het aantal besmettingen met het virus terugloopt, worden samenlevingen die tot stilstand kwamen weer voorzichtig opgestart.

Onder meer in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje worden de regels versoepeld. Tussen die landen zijn grote verschillen in wat is toegestaan en wat nog verboden blijft.

Hoe ziet die versoepeling eruit?

In Italië gaan fabrieken weer open en kunnen mensen bestellingen afhalen in de horeca. In het land is dit weekeinde het laagste aantal coronadoden geregistreerd in twee maanden.

In Spanje, waar meer dan 25.000 aan COVID-19 stierven, mogen mensen weer de straat op. De afsluiting van het land sinds 14 maart was een van de strengste in Europa. Spanjaarden mochten alleen het huis uit om eten of medicijnen te kopen of als zij een essentieel beroep hadden. Ook gaan kappers weer open, net als in Griekenland en Portugal.

Ook in België beginnen fabrieken weer met de productie. Winkels die stoffen verkopen mogen open, zodat mensen zelf mondkapjes kunnen maken. Niet-essentiële winkels mogen vanaf 11 mei weer opengaan. De grens tussen Nederland en België blijft voorlopig gesloten, behalve voor woonwerkverkeer.

Waar gaan de scholen weer open?

Denemarken liep voorop met de heropening van de scholen. Daar gaan de jongste kinderen al twee weken weer naar de les. Sinds maandag hadden kinderen in Duitsland hun eerste schooldag sinds maart. Door het federale systeem in Duitsland beslist elke deelstaat zelf over heropening van de scholen. Voor de meeste deelstaten geldt dat er minder kinderen in een klaslokaal mogen zitten en dat zij vaker hun handen moeten wassen.

In Frankrijk is onenigheid over de heropening van de scholen. President Emmanuel Macron wil de scholen vanaf 11 mei gedeeltelijk heropenen met maximaal vijftien leerlingen per klas. 316 Franse burgemeesters hebben Macron een brief gestuurd waarin ze die datum onrealistisch noemen. Onder meer de burgemeester van Parijs steunt de brief. Volgens de burgemeesters is 11 mei te vroeg, omdat de scholen nog allerlei hygiënemaatregelen moeten nemen.

Hoe staat het met de Nederlandse versoepeling?

De Nederlandse regels om sociale afstand te houden blijven zeker tot 20 mei gelden. De kinderopvang en basisscholen gaan op 11 mei, na de meivakantie, weer open. Volgende week geeft premier Mark Rutte (VVD) een persconferentie over wat er moet gebeuren na 20 mei. De horeca oefent steeds meer druk uit op de overheid om weer open te mogen.

De Nederlandse lockdown is in vergelijking met andere landen niet zo streng. Zo mochten in Nederland veel meer winkels open blijven dan in bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië. Ook hadden Nederlanders veel meer bewegingsvrijheid.

In tegenstelling tot andere landen heeft Nederland geen stappenplan openbaar gemaakt over versoepeling van de lockdown. De Franse regering wel:

Op 15 april legde premier Rutte uit waarom Nederland zo’n plan niet heeft: ‘Ik kan echt niet voorspellen hoe het gaat lopen. Het gaat stap voor stap. Dat is het nieuwe normaal.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.