Tot wanneer verlengen buurlanden Nederland het coronabeleid?

16 april 2020Leestijd: 3 minuten
De Belgische premier Wilmès en de Duitse bondskanselier Merkel.

Nederland wacht in spanning op dinsdag 21 april. Dan maakt premier Mark Rutte (VVD) in een persconferentie bekend hoe het verder gaat met de ‘intelligente lockdown’. België en Duitsland lopen voor op dat besluit. Woensdag werd bekend dat in beide landen de bestaande maatregelen tot in mei worden verlengd. Vier vragen over het beleid in de buurlanden.

Welke maatregelen verlengt bondskanselier Angela Merkel?

In een persconferentie waarschuwde de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor een gevaarlijk scenario: het gaat in Duitsland de goede kant op, maar de situatie blijft kwetsbaar. De lopende maatregelen zijn tot 3 mei verlengd. Duitsers moeten net als Nederlanders contact met anderen beperken en in elk geval 1,5 tot 2 meter afstand van anderen houden. Scholen, grote winkels die niet in dagelijkse behoeften voorzien, musea, theaters en horeca blijven gesloten.

Merkel kondigde ook een voorzichtige hervatting van het dagelijks leven aan. Vanaf maandag 4 mei kunnen scholen stapsgewijs weer open en al vanaf maandag 20 april mogen winkels met een oppervlakte tot 800 vierkante meter weer open, mits zij klanten aan de 1,5 meter-afstand-regel houden. De precieze regels kunnen per Duitse deelstaat verschillen, omdat elke deelstaat zijn eigen gezondheidsbeleid mag bepalen.

Merkel probeert met de regeringsleiders van de zestien deelstaten zo veel mogelijk dezelfde regels af te spreken. De bondskanselier overlegt geregeld met hen. Zo besloten zij woensdag dat in heel Duitsland grote evenementen tot eind augustus verboden zijn. Opvallend is dat in Duitsland ook kerkelijke bijeenkomsten niet worden toegestaan. In Nederland mogen die doorgaan met maximaal dertig bezoekers.

Welke regels gelden in België?

Net als in Duitsland zijn tot en met 31 augustus alle massa-evenementen verboden. Dat maakte de Belgische premier Sophie Wilmès woensdag bekend. Veel muziek- en dancefestivals zijn inmiddels afgelast. Ook blijven de strikte maatregelen, net als in Duitsland, tot 3 mei van kracht. De grens met Nederland blijft tot die datum gesloten, voor Belgen geldt een verbod op alle niet-essentiële verplaatsingen en een verbod om naar het buitenland te reizen.

Tijdens Wilmès’ aankondiging ontstond veel onduidelijkheid over de bezoekersregeling in zorginstellingen. De Belgische Nationale Veiligheidsraad maakte woensdag bekend dat bewoners van zorginstellingen weer bezoek mochten ontvangen, maar de zorgsector kwam tegen dat besluit in opstand.

Donderdagochtend reageerde de premier op de zorgen die leven in de sector: ‘Het was in het begin zinvol om de deuren te sluiten om het virus buiten te houden. Maar nu is dat anders en we weten dat het een lang verhaal zal zijn.’ Wilmès benadrukte dat zorginstellingen voorlopig nog de deuren dicht mogen houden voor bezoek. De Vlaamse regering besliste al dat dat voorlopig in heel Vlaanderen zo blijft.

Hoe gaan België en Duitsland om met het dragen van mondkapjes?

In Nederland wordt het gebruik van mondkapjes voorlopig niet aangeraden of verplicht. Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel zou dat voor een gevoel van schijnveiligheid zorgen. Zo zouden mensen met lichte klachten, die nu thuis moeten blijven, kunnen denken dat zij met een mondkapje wel naar de supermarkt mogen.

België en Duitsland denken daar anders over. Bondskanselier Angela Merkel gaf de Duitsers het dringende advies een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en tijdens het boodschappen doen.

In België adviseert de Nationale Veiligheidsraad mondkapjes of mondmaskers te dragen als de maatregelen na 3 mei worden versoepeld. Premier Wilmès zei daarover: ‘Het dragen van stoffen mondmaskers zal een belangrijke rol gaan spelen bij de overgang naar een normale situatie.’

Hoeveel doden zijn in de buurlanden te betreuren?

In België zijn volgens de officiële cijfers 4.587 inwoners aan het coronavirus overleden. Donderdagochtend werd een record gerapporteerd bij de zuiderburen: 417 sterfgevallen in 24 uur. In Duitsland zijn minder coronadoden dan in België te betreuren, meer dan 3.700 Duitsers zijn gestorven aan het virus. Ruim 133.000 Duitsers hebben het virus gehad.

In Nederland zijn 3.315 coronapatiënten gestorven. De cijfers tussen de landen zijn lastig te vergelijken, omdat de drie op verschillende manieren het aantal besmettingen en sterfgevallen meten.