In Rome Premium Corner

Hoelang blijft het Italiaanse openbare leven op slot?

25 maart 2020Leestijd: 2 minuten

Bij de overburen wappert een groot spandoek aan het wasrekje dat aan de gevel hangt. Daarop is een regenboog geschilderd met de tekst: ­Andrà tutto bene – het komt allemaal goed. In heel Italië staat deze tekst op spandoeken en posters die voor de ramen hangen. Ze zijn gemaakt door schoolkinderen.

Andrà tutto bene is de nieuwe nationale slogan. Als iedereen zijn best doet en thuis blijft, krijgen we het virus er wel onder, zo wil deze zin de burgers duidelijk maken. Wees niet a­sociaal en leen niet stiekem de hond van de ­buren als je een blokje om wilt – hondenbezitters mogen namelijk nog wel de deur uit. Maak ook geen omweg naar de supermarkt, en sta niet te dralen op straat.

Opvallend is hoe snel de Italianen zich aanpassen. Iedereen wisselt nieuwtjes uit in appgroepen, is ‘aanwezig’ bij virtuele etentjes. We volgen allemaal online­yogales. Ik word overstelpt met verzoekjes om te klappen voor verplegers of om op het balkon luidkeels het Italiaanse volkslied mee te zingen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.