Coronavirus

Heel Italië nu rode zone: hoe ziet dagelijks leven eruit?

12 maart 2020Leestijd: 4 minuten

Italië zit sinds donderdag 12 maart vrijwel volledig op slot vanwege de strijd tegen het coronavirus. Vanuit Rome doet Linda Otter, correspondent in Italië voor Elsevier Weekblad, verslag van de invloed van de draconische maatregelen op het dagelijkse leven.

Het zat er al enkele dagen aan te komen, maar nu is het zover. Vanaf vandaag, donderdag 12 maart, zit heel Italië op slot. De maatregelen zijn opnieuw aangescherpt. We mogen onze woonplaats niet verlaten en zitten bijna gevangen in huis. Alleen supermarkten, apotheken, ziekenhuizen en fabrieken zijn nog open. Alle andere winkels en activiteiten zijn gesloten. Italië is het eerste land in Europa waar deze uiterst zware maatregelen zijn ingevoerd om verdere uitbraak van het coronavirus tegen te gaan.

Premier Conte: wie huis verlaat, is een egoïst en onverantwoordelijk

‘Het is niet gemakkelijk om gewoonten te veranderen, maar we moeten ze veranderen,’ zeggen premier Giuseppe Conte, virologen en artsen. Wie zijn huis verlaat, is een egoïst en hoogst onverantwoordelijk. Het coronavirus is gevaarlijker dan griep en de gevolgen zijn niet te overzien. Elke dag komen er honderden doden bij. Donderdag 12 maart staat het aantal geïnfecteerden op 10.590. Het aantal doden is opgelopen tot 827, met een stijging van 200 doden in slechts 24 uur tijd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ontwikkelingen gaan razendsnel. Negen dagen geleden is de middelbare school in mijn straat in Rome gesloten. Het was dag één van de strenge Italiaanse anti-coronamaatregelen, die tot dan alleen in Noord-Italië van kracht waren. Alle onderwijsinstellingen, sportscholen, bioscopen en theaters gingen dicht.

Maatregelen hadden aanvankelijk weinig effect, zo bleek al snel

Al snel bleek dat de maatregelen weinig effect hadden. De speeltuin op het naburige plein was afgeladen, want ouders wisten niet wat ze thuis met die kleine energiebommen aanmoesten, vertelden moeders mij. En waar konden ze zo snel een babysitter regelen? Ook zij moesten aan het werk. Vorig weekeinde leken de kroegen in mijn buurt Trastevere nog voller dan anders. ‘Corona is een ziekte voor oude mensen. Wij krijgen het toch niet,’ hoorde ik zeggen.

Het klopt dat corona voor jongeren niet snel fataal is. De gemiddelde leeftijd van de coronadoden in Italië is 81 jaar, de gemiddelde leeftijd van de geïnfecteerden is 60. Maar jongeren kunnen de ziekte wel overdragen en bijvoorbeeld hun oma besmetten. Daar komt bij dat het enorme aantal coronapatiënten een grote druk legt op de Italiaanse ziekenhuizen, vooral op die in het Noorden van het land. Dokters en verpleegsters in Noord-Italië kunnen het werk nu al niet aan en zijn dag en nacht in touw. Er is tekort aan personeel en middelen.

Afgelopen maandag, 9 maart, voerde de regering de druk op. Met de slogan Io resto a casa (ik blijf thuis), die op de televisie, kranten en sociale media als een mantra werd herhaald, werd de Italianen dringend verzocht thuis te blijven. De boodschap: ga alleen de deur uit voor het ziekenhuis, noodzakelijke boodschappen of om de hond uit te laten. Bezoek geen vrienden, klop niet aan bij buren. Blijf in je eigen woonplaats. Ga telewerken en reis alleen voor urgente redenen. Er zijn strenge controles op autosnelwegen, treinstations en vliegvelden. Hang niet de ‘furbo‘ uit, de slimmerik, door te ontsnappen naar je vakantiehuisje aan zee.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hoogbejaarden liepen nog op straat: ‘Ik word gek van dat binnen zitten’

Tot woensdag 11 maart leek in woonwijken niet iedereen de ernst van de situatie te zien. In Trastevere speelden kinderen voetbal en liepen hoogbejaarden nog op straat. ‘Ik ben gezond en word gek van dat binnen zitten,’ zei Lucetti Mazzareno (80), die op een bankje op straat zat te niksen.

Winkels bleven leeg en ook de koffiebars trokken weinig klanten. De supermarkten en apotheken daarentegen leken drukker dan anders. Klanten mogen niet tegelijk naar binnen en wachten in rijen op de stoep op hun beurt. In het altijd bruisende Rome zijn de toeristenzones uitgestorven, ook doordat er weinig vliegtuigen meer in Italië landen en omringende landen hun grens met Italië hebben gesloten.

Lees het commentaar van Marijn Jongsma: Coronavirus legt structurele zwakte eurozone bloot

Veel Italianen noemen de nieuwe strenge maatregelen noodzakelijk. ‘Ik ben er niet treurig om dat vandaag alles dicht gaat,’ zegt bareigenaar Amilcare (57), terwijl hij terrasstoelen stapelt. ‘We stonden hier de hele dag duimen te draaien. Ik wilde de boel toch al dichtgooien.’ Op het nieuws hoorde hij dat Italië 25 miljard euro apart zet om de economische gevolgen op te vangen. ‘Dat geld is heel hard nodig, want dit virus heeft onze economie totaal verlamd. En wie weet hoelang dit nog gaat duren. Zonder financiële hulp gaat de helft van de Italiaanse ondernemers failliet. Laten we hopen dat het onze economie op de been houdt.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.