‘WWF financiert schenders van mensenrechten’

04 maart 2019Leestijd: 3 minuten
Archiefbeeld van parkrangers in 2004 in het Afrikaanse Virungapark - AFP

Het World Wide Fund for Nature (WWF) financiert paramilitaire groepen die de mensenrechten schenden. De hulporganisatie weet hier al jaren van, maar bleef hier gewoon mee doorgaan.

Dat meldt de nieuwssite Buzzfeed maandag op basis van een onderzoek van een jaar in zes landen. Vier vragen en antwoorden.

Waarvan wordt het WWF beschuldigd?

Uit het maandag verschenen onderzoek blijkt dat het WWF (moederorganisatie van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds) in nationale parken in Azië en Afrika met wapens, hightech-apparatuur en geld direct paramilitaire groepen steunt die zich schuldig maken aan geweld tegen inheemse gemeenschappen, zoals marteling, verkrachting en moord.

De site heeft documenten in handen waaruit zou blijken dat het WWF op de hoogte is van hoe dorpelingen zijn mishandeld met riemen, aangevallen met machetes, bewusteloos zijn geslagen met bamboestokken, zijn beschoten en vermoord door door het WWF-gesteunde troepen die stropen moeten tegengaan.

Een Oxfam-kantoor in Londen, Groot-Brittannië. Foto: ANP.Meer over misstanden bij hulporganisaties: Hulporganisaties in de fout met seksueel wangedrag

Uit die documenten blijkt ook dat het WWF een voorstel om indringers van parken dood te schieten goedkeurde en plundertochten in omliggende dorpen financierde. In één Afrikaans land zou het WWF verwikkeld zijn geraakt in een schimmige wapendeal met een leger dat door de straten paradeerde met de afgehakte hoofden van vermeende criminelen. Om parkbeheerders te voorzien van inlichtingen zette het spionagenetwerken op met lokale informanten.

Buzzfeed noemt het voorbeeld van een Nepalese boer die er ten onrechte van werd beschuldigd dat hij de hoorn van een neushoorn in zijn tuin had begraven. Beheerders van het Chitwan National Park pakten hem op en martelden hem dood. Uit de autopsie bleek dat de man zeven gebroken ribben had en blauwe plekken over zijn hele lichaam. De beheerders zijn niet vervolgd en het WWF financiert ze nog steeds.

In een voorbeeld uit 2017 werd een elfjarig jongetje uit Kameroen voor de ogen van zijn ouders gemarteld door parkbeheerders. Het dorp diende namens de ouders een klacht in bij het WWF, maar zij hoorden daar niets meer van. Ook deze beheerders worden betaald door het WWF.

Feiten en cijfers, hoe is het WWF georganiseerd?

Het WWF is in 1961 opgericht in de Zwitserse stad Zürich door een groep voornamelijk Britse biologen. Het fonds groeide uit tot een wereldwijde organisatie met afdelingen in meer dan veertig landen. Het hoofdkantoor staat in het stadje Gland, ook in Zwitserland.

Met het belangrijkste doel, ‘de natuur beschermen’, wist het miljoenen donateurs te werven. Beroemdheden als acteur Leonardo DiCaprio, de Britse prins Charles en Sir David Attenborough zijn uitgesproken supporters van het WWF.

Alleen al in 2017 ontving het WWF meer dan 767 miljoen euro, waarvan meer dan de helft uit particuliere donaties.

Hoe reageert het WWF op de aantijgingen?

Het WWF laat in een reactie weten dat het wreedheden van partners niet tolereert. ‘De schending van mensenrechten is volkomen onacceptabel en kan nooit worden gerechtvaardigd in naam van natuurbehoud.’

De organisatie is naar eigen zeggen ‘een onafhankelijk onderzoek’ begonnen naar aanleiding van de bevindingen van Buzzfeed.

Wie liggen er nog meer onder vuur?

Het WWF is niet de enige hulporganisatie waar zich misstanden voordoen. Een overzicht van recente meldingen:

  • Medewerkers van Oxfam huurden in 2010 en 2011 prostituees in voor orgies – ‘jong-vlees-barbecues’ genoemd – in de stad Port-au-Prince na de aardbeving in Haïti. Mogelijk waren slachtoffers minderjarig.
  • Bij Artsen Zonder Grenzen, dat wereldwijd 42.000 medewerkers heeft, waren er in 2017 24 meldingen van seksueel misbruik – tussen medewerkers onderling.
  • Van begin 2015 tot 2018 zijn wereldwijd 28 medewerkers van het Rode Kruis – op een totaal van 17.000 – ontslagen of vertrokken wegens bordeelbezoek, wat niet mag volgens de eigen regels.

  • In een jaar tijd waren er zes gevallen van kindermisbruik bij Plan International (2016-2017). Negen medewerkers maakten zich schuldig aan seksuele intimidatie.
  • Tussenpersonen die namens de Verenigde Naties voedselhulp afleverden in Syrië eisten in ruil seks van vrouwen. Dit speelde zich af vóór 2015. Er zijn al jaren berichten over seksueel misbruik door blauwhelmen.