Wat staat de wereld de komende jaren te wachten?

21 december 2018Leestijd: 3 minuten
Vluchtelingen die net over de grens van Macedonië en Griekenland zijn gekomen stappen op een trein naar Servie bij het doorgangskamp in Vinojug. Foto: ANP

Elsevier Weekblad heeft vijf ontwikkelingen op een rij gezet die de gemoederen bezig zullen houden de komende jaren.

Mensen op drift

Lees ook het artikel van Syp Wynia terug over het pact van Marrakesh: Oproep aan Den Haag: Mijd Marrakesh!

Het aantal mensen dat, overal ter wereld, buiten zijn geboorteland leeft, neemt al decennia toe. In 2017, het laatste door de Verenigde Naties gemeten jaar, ging het om een recordaantal van 258 miljoen mensen die noodgedwongen of uit vrije wil hun heil elders zochten. Onder hen zijn volgens migratie-organisatie IOM 22 miljoen vluchtelingen. Dat aantal zal, zo denken experts, de komende jaren verder toenemen. In 1990 ging het nog om 153 miljoen vluchtelingen en andere migranten. Dat ligt niet alleen aan de groei van de wereldbevolking: in 1990 was het percentage wereldburgers op drift 2,9 procent, in 2017 3,4 procent.

Weerzin tegen migratie

De toenemende stromen migranten worden ontvangen met groeiend verzet. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research Center nemen de negatieve gevoelens tegenover migratie in verschillende Europese landen toe: Griekenland (82 procent wil niet meer, of zelfs minder immigratie), Hongarije (72 procent), Italië (71 procent) en Duitsland (58 procent). Buiten Europa is dat niet veel anders. Niet-Europese landen waar een meerderheid van de burgers niet meer of minder immigratie wenst: Argentinië (61 procent), Rusland (67 procent), Zuid-Afrika (65 procent) en Indonesië (54 procent). Ook emigratie wordt volgens Pew steeds vaker gezien als een negatief verschijnsel.

Volle vliegtuigen

De groei van luchthaven Schiphol de afgelopen jaren past in een wereldwijde trend. Het aantal vluchten neemt in hoog tempo toe. De statistische nieuwssite Statista publiceerde het aantal commerciële passagiersvluchten van 2004 tot 2018. Dat aantal loopt gestaag op, van 23,8 miljoen vliegbewegingen naar bijna het dubbele aantal veertien jaar later: 39 miljoen in 2018. En deze ontwikkeling zal naar verwachting de komende jaren doorgaan, dankzij een groeiende wereldbevolking en de toenemende welvaart.

Aantal passagiersvluchten blijft hard groeien

Democratie onder druk

Denktank Freedom House onderzoekt al decennia hoe het er wereldwijd voorstaat wat betreft vrijheid en democratie. Dat levert helaas een somber beeld op. Het meest recente rapport, Freedom in the World 2018, concludeert dat democratie en vrijheid al sinds 2006 wereldwijd afnemen, geen continent uitgezonderd. Sinds dat jaar werden vrijheden van burgers in 113 landen beperkt. In 2017 verslechterde de situatie in 71 landen, in 35 landen kregen burgers meer inspraak en rechten. Voorspellen doet Freedom House niet, maar er zijn weinig signalen dat deze ontwikkeling in de toekomst snel zal worden gestuit.

Wel meer bomen

De kap van regenwouden in vooral Brazilië, Indonesië en Afrika wordt met reden gezien als een groot ecologisch probleem. Maar uit een studie gebaseerd op satellietdata die afgelopen zomer is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature blijkt dat het aantal bomen wereldwijd juist gestaag toeneemt. Vergeleken met 1982 is het totale landoppervlakte op aarde dat is bedekt met bomen toegenomen met 7 procent. Het verlies van bomen in de tropen wordt volgens de studie ruimschoots goedgemaakt door aanplanting buiten de tropen. Mogelijk, zo waarschuwen de onderzoekers van de University of Maryland, is die extra bomengroei een gevolg van de opwarming van de aarde. Want een deel van de nieuwe bossen is ontstaan in gebieden die voorheen te koud waren voor bomen.

Opmerkelijk: wereldwijd groeit aantal bomen

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.