Is het einde van de Amerikaanse mall nabij?

24 november 2018Leestijd: 1 minuut
Veel malls in Cleveland staan leeg.

De mall is een typisch Amerikaans fenomeen. Maar steeds meer winkelcentra raken in verval.

In de jaren 60 kwam in de Verenigde Staten de mall op: grote complexen vol met winkels, vaak gesitueerd buiten het centrum van de grote steden. Van alles kan je er kopen – en het is makkelijk om je auto te parkeren. De vijftig jaar erna vervingen deze malls de functie van veel binnensteden.

Maar tijden veranderen. Het gaat niet goed met de Amerikaanse detailhandel, onder meer door de dominantie van online verkoop. Grote winkelketens als Sears, Sports Authority, Radioshack en Toys ‘R’ Us gingen de afgelopen jaren failliet. Daarmee komt de toekomst van de shopping mall in het geding. Het is als het faillisement van de V&D, maar dan op Amerikaanse schaal.

Emile Kossen laat zien hoe het straatbeeld verandert in Cleveland:

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.