Hierom trekt Nederland ambassademedewerkers terug uit Pakistan

13 november 2018Leestijd: 3 minuten
Pakistanen verbranden Nederlandse vlag uit woede over wedstrijd Wilders. Foto: EPA.

De onrust in Pakistan heeft voor het personeel van de Nederlandse ambassade ter plaatse grote gevolgen. Na bedreigingen aan het adres van de ambassadestaf, is een aantal medewerkers teruggehaald naar Nederland, zei minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) gisteren in het radioprogramma Nieuws en Co. Vier vragen en antwoorden over de terugtrekking van Nederlands ambassadepersoneel uit Pakistan en over de onrust in dat land.

Waarom is het Nederlandse personeel teruggetrokken?

In het radioprogramma zei minister Blok: ‘Helaas worden er dreigementen geuit aan het adres van Nederlanders, Nederlandse diplomaten.’ Op de ambassade in de hoofdstad Islamabad werken 26 mensen. Hoeveel van hen zijn teruggehaald naar Nederland wil het ministerie van Buitenlandse Zaken niet zeggen ‘wegens veiligheidsrisico’s’. Op Radio 1 zei minister Blok dat het gaat om een ‘groot aantal’ medewerkers. Ook bevestigde hij dat er sprake was van doodsbedreigingen.

Minister Blok heeft contact opgenomen met de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken om zijn zorgen te uiten over de situatie. Vorige week was er ook al overleg tussen Nederland en Pakistan. Dat ging toen over de veiligheid van de Nederlandse ambassadeur Ardi Stoios-Braken.

Zij woont, zonder haar gezin, in Islamabad. In een interview met Vox magazine afgelopen zomer zei zij daarover: ‘We hebben het als gezin met elkaar besproken. Pakistan is geen land voor kinderen van deze leeftijd. Ze kunnen zich hier niet in vrijheid bewegen. Het sociale verkeer is zeer beperkt en er is weinig vertier.’ Bij gevaarlijke situaties heeft de ambassadeur ‘direct contact’ met haar gezin.

Wie uitten de dreigementen tegen het Nederlandse personeel?

Daarover laat het Ministerie van Buitenlandse Zaken niets los. Volgens de Pakistaanse krant The Nation zijn de dreigementen afkomstig van de radicaal-islamitische partij TLP. Eerder waren TLP-leden verantwoordelijk voor protesten tegen de door Geert Wilders aangekondigde cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed.

De TLP is een Pakistaanse politieke partij die is vertegenwoordigd in het parlement van een provincie. In dat parlement heeft de TLP slechts twee zetels, maar toch krijgt zij bij protesten duizenden mensen op de been. De TLP ging ook hard tekeer tegen de vrijlating van de christelijke Asia Bibi, die acht jaar in Pakistan in de gevangenis zat op beschuldiging van godslastering.

Waarom speelt Nederland zo’n grote rol in onrust in Pakistan?

Sinds PVV-leider Geert Wilders aankondigde een cartoonwedstrijd te willen houden over de voor moslims heilige profeet Mohammed is Nederland mikpunt van protesten in Pakistan. Eind augustus gingen duizenden Pakistanen de straat op in grote steden zoals Lahore en Karachi.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven

Wilders en de cartoons: vrije meningsuiting is niet voor kruiswoordpuzzels

Bij die protesten werden leuzen geroepen als ‘Dood aan Holland’ en werden afbeeldingen van Geert Wilders verbrand. Ook waren er plannen voor een protestmars van Lahore naar Islamabad, maar die werd afgeblazen toen Wilders zijn cartoonwedstrijd annuleerde.

Pakistan is al veel langer een onveilig land voor Nederlanders om te bereizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft Nederlanders voor een groot deel van het land het advies er niet doorheen te reizen.

Speelt mee dat Nederland de advocaat van Asia Bibi opvangt?

De boosheid in Pakistan is er niet minder op geworden nu de advocaat van Asia Bibi, Saif-ul-Malook, tijdelijk met zijn gezin in Nederland verblijft. Ul-Malook zei vorige week dat hij wil dat ook Bibi met haar gezin naar Nederland komt. Of dat gebeurt is onzeker. Er zou ook worden gesproken met Canada.

Lees ook deze column van Afshin Ellian: Waak voor de pakistanisering van het Westen

Bibi werd in Pakistan vervolgd omdat zij de profeet Mohammed zou hebben beledigd. Acht jaar verbleef zij in een dodencel, in afwachting van de doodstraf. Twee weken geleden sprak het Pakistaanse hooggerechtshof Bibi onverwacht vrij. De extremisten van de TLP reageerden woest op de vrijlating van Bibi en bedreigden onder meer rechters van het hooggerechtshof met de dood.