Premium Lock Een inkijkje in de gedachten van Stef Blok

19 augustus 2018Leestijd: 4 minuten
Stef Blok - Foto: ANP

Mijn kleinzoon, een whizzkid, is er op mijn verzoek in geslaagd de computer van Stef Blok te kraken. (Knap van ‘m, maar ook dankzij het feit dat Buitenlandse Zaken heeft moeten bezuinigen op beveiliging, omdat de heropening van ambassades in migratielanden veel geld kost.) In de bestanden trof ik de concept-speech van de minister aan voor het komende Kamerdebat over zijn gewraakte uitlatingen van begin juli.

Er staan enkele passages in die zo interessant zijn dat ik ze de lezer van Elsevier Weekblad niet wil onthouden. Met uitdrukkelijk de kanttekening dat het om een concept gaat; er staat bij dat dit nog ‘langs MP, coal.-partners en vz partij’  moet. Het kan dus zijn dat u over een paar weken Stef Blok heel andere dingen hoort zeggen in de Kamer. Maar dankzij deze hack weten we dan wat hij eigenlijk had willen zeggen.

Suriname als failed state

‘Mevrouw de voorzitter, Dat ik Suriname “een failed state” heb genoemd is mij door deze en gene kwalijk genomen. Nu bestaan van het begrip failed state verschillende definities en ik geef toe dat Suriname niet aan al deze definities voldoet.

Maar we hebben het over een land waarvan 40 procent van de bevolking na de Onafhankelijkheid is vertrokken, eigenlijk gevlucht, naar het voormalige moederland. (Uit de failliete dictatuur Venezuela is “maar” 7 procent gevlucht.) Een land waarvan door experts de staatsschuld “nauwelijks houdbaar” wordt genoemd omdat deze fors oploopt, maar het bruto nationaal product (bnp) terugloopt. Een land dat gedurende 16 van de 43 jaar van zijn bestaan maar één staatshoofd heeft gekend, Desi Bouterse, als militaire couppleger, dictator en als president. Tegen hem loopt in eigen land een rechtszaak wegens veelvoudige moord, er loopt een internationaal arrestatiebevel en in de meeste landen mag hij geen voet aan de grond zetten. In Nederland is hij tot elf jaar veroordeeld wegens cocaïne-smokkel. Mijn voorganger als minister van BZ Maxime Verhagen zei ooit: “De heer Bouterse is in Nederland alleen welkom om zijn celstraf uit te zitten.”

Bij mijn weten is deze voormalige CDA-coryfee door uw Kamer nooit voor deze uitspraak over een bevriend staatshoofd ter verantwoording geroepen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw